برآورد سرعت نشت در کانال های آبیاری با استفاده از معادلات نفوذ و روش غرقابی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بی جن خان

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

حسین ربانی ها

گروه علوم و مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

برآورد میزان نشت آب در کانال­های آبیاری از اهمیت زیادی برخودار است. روش­های مختلفی برای این منظور وجود دارد. مطالعات انجام شده در سطح شبکه­های آبیاری کشور به منظور تخمین میزان نشت در کانال­های آبیاری عمدتا بر مبنای اندازه­گیری با استفاده از بیلان آب است. روش غرقابی یک روش استاندارد برای محاسبه سرعت نشت در کانال مطرح می­باشد. در این روش با انسداد محدوده مشخصی از کانال و اندازه­گیری افت سطح آب می­توان سرعت نشت را به­دست آورد. در این تحقیق، امکان استفاده از معادلات نفوذ کوستیاکف-لوئیس، فیلیپ، گرین-امپت و S.C.S برای تخمین میزان نشت بر مبنای آزمایش غرقابی مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از داده­های موجود برای بخشی از کانال­های آبیاری شبکه­ای در کشور استرالیا، مشخص شد که معادله کوستیاکف-لوئیس با میانگین قدر مطلق خطای نسبی بین ۳/۲% تا ۴/۷%  بهترین مدل برای تخمین نشت آب از کانال است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سرعت نشت به­دست آمده از معادلات نفوذ برخلاف روابط موجود که سرعت نشت را همواره مقداری ثابت برآورد می­کنند، مقداری ثابت نیست و با گذشت زمان، اشباع شدن خاک و کاهش سطح آب تغییر می کند. همچنین نتایج نشان داد که روش ارائه شده در این تحقیق در مقایسه با روش­های موجود حساسیت کمتری نسبت به مدت زمان داده­برداری دارد.

کلیدواژه ها

تخمین سرعت نشت, روش بیلان آب, کوستیاکف-لوئیس, شبکه آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.