بررسی تاثیر کامپوزیت های کیتوسان بر غلظت کادمیوم و برخی از عناصر غذایی گیاه کاهو

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نجفی

PhD. Student, Soil Science Department, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

احمد گلچین

Prof., Soil Science Department, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

پریسا علمداری

Assistant Prof., Soil Science Department, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

محمد صادق عسکری

Assistant Prof., Soil Science Department, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی کامپوزیت­های مختلف کیتوسان درکاهش تحرک کادمیوم در خاک و همچنین بررسی تاثیر آن­ها بر گیاه کاهو انجام گرفت. برای این منظور یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، به­صورت گلدانی و در شرایط گلخانه به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد بررسی عبارت بودند از سطوح کادمیوم خاک (صفر، ۸، ۲۵ و ۷۵ میلی­گرم بر کیلوگرم) و نوع جاذب (کیتوسان، بیوچار، زئولیت و نانو مگنتیت خالص و کامپوزیت­های کیتوسان-بیوچار، کیتوسان-زئولیت، کیتوسان-مگنتیت و تیمار بدون جاذب) که هر یک از جاذب­ها در سطح نیم ­درصد وزنی به­کار رفتند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیوم کل خاک، میانگین ارتفاع بوته، وزن خشک بخش هوایی و ریشه و غلظت عناصر فسفر، پتاسیم، آهن و روی بخش هوایی گیاه کاهو کاهش و غلظت کادمیوم آن افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که افزودن جاذب­ها به خاک با جذب بخشی از کادمیوم محلول خاک باعث کاهش اثرات سمی کادمیوم شدند به­طوری که با کاربرد ۵/۰ درصد وزنی از کامپوزیت کیتوسان-مگنتیت به­عنوان کاراترین جاذب غلظت کادمیوم بخش هوایی ۲۲/۲۴ میلی­گرم بر کیلوگرم نسبت به شاهد کاهش و به­دنبال آن میانگین ارتفاع بوته و وزن خشک بخش هوایی ۵۷/۲۹ و ۶۰/۴۳ درصد و غلظت فسفر، پتاسیم، آهن و روی بخش هوایی به­ترتیب ۲۲/۷۲، ۷۸/۹۸، ۷۷/۲۶۷ و ۱۰/۱۲۸ درصد نسبت به شاهد افزایش یافت.

کلیدواژه ها

soil pollution, Cadmium toxicity, Chitosan composites, Lettuce

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.