بررسی میزان انباشتگی سرب در قسمت های مختلف گیاه بنفشه (Viola tricolor) و واکنش گیاه به تنش اکسیداتیو سرب
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 8
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-8_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 165
نویسندگان
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز. دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران. کرج. ایران.
علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران. کرج. ایران.
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
امروزه آلودگی خاکها به فلزات سنگین، یکی از نگرانیهای مهم زیست محیطی به شمار میرود. در بین فلزات سنگین، سرب به دلیل، اثراتی که میتواند بر سلامتی انسان و محیط زیست داشته باشد، به عنوان یکی از نگرانیهای اصلی به شمار میرود. مهمترین منبع آلودگی فلزات سنگین در بیشتر نقاط دنیا معادن، پسابهای صنعتی، کودهای شیمیایی و آفت کشها میباشند. به منظور بررسی جذب سرب به وسیله گیاه زینتی بنفشه (Viola tricolor) و پاسخهای مورفولوژی و فیزیولوژی گیاه در برابر تنش فلز سنگین سرب، پژوهشی در خاک آلوده با سطوح مختلف سرب (شاهد، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش غلظت سرب در خاک، میزان آن در هر سه بخش شاخساره، ریشه و گل گیاه افزایش یافت و بیشترین تجمع سرب در ریشه به مقدار ۲۷/۴۱ میلیگرم بر کیلوگرم مشاهده شد. آلودگی بالای سرب باعث کاهش وزن تر و خشک شاخساره و ریشه و طول ریشه نسبت به شاهد گردید. همچنین میزان آنتی اکسیدان کل و گلایسینبتائین به عنوان یک فاکتور دفاعی در برابر تنش، در غلظت ۴۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم سرب، به ترتیب به میزان ۳/۶۱ درصد و ۲۳/۱۱۴ میکرومول بر گرم وزن تر رسیدند. بر اساس نتایج حاصله، میتوان گیاه زینتی بنفشه را به عنوان جاذب فلز سنگین سرب و متحمل تنش ناشی از آن در کشت فضای سبز شهری و صنعتی توصیه نمود.کلیدواژه ها
آلاینده خاک, انباره سرب, تنش فلز سنگین, درصد آنتی اکسیدان, گلایسین بتائیناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.