اثر کود حفاظتی سیلیکات فسفیت پتاسیم بر پاسخ های تغذیه ای توت فرنگی (Fragaria x ananassa) و کنترل کنه تارتن دونقطه ای

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-11_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحسن حسینی حسین آباد

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

بابک متشرع زاده

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران

جاماسب نوذری

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران

پیمان آذرفام

مدیرعامل شرکت کود و سم زرافشان

چکیده

استفاده از آفت­کش­ها، به­ویژه در محصولاتی که به­صورت تازه مصرف می­شوند موجب نگرانی است. هدف از این پژوهش استفاده از ترکیب شیمیایی سنتز شده از عناصر غذایی در کنار ترکیبات کمپلکس کننده و بررسی اثر آن­ها بر کنترل کنه تارتن در گیاه توت فرنگی است. تیمارها شامل ترکیب کود تجاری ویروگارد در دو غلظت (۲ و ۵ در هزار ) (غلظت توصیه شده توسط شرکت سازنده) و کود حفاظتی سنتز شده در این پژوهش در غلظت ۱۰ در هزار (غلظت موثر تعیین شده در پیش آزمایش) و ترکیب کود حفاظتی+ آفت­کش ( نصف غلظت مجاز) و تیمار شاهد (آب مقطر) در دو مرحله اعمال تیمارهای کودی قبل از آلودگی گیاه به کنه و بعد از آلودگی گیاه به کنه در شش تکرار بود که در شرایط گلخانه­ای اجرا گردید. در دوره داشت پس از اعمال تیمارهای کودی، درصد تلفات کنه متاثر از تیمارهای کودی با فرمول هندرسون-تیلتون اندازه­گیری شد. پس از دوره داشت، گیاهان برداشت و ویژگی­های ماده تر و خشک، مساحت سطح برگ به عنوان خصوصیات مورفولوژیکی؛ غلظت عناصر غذایی پتاسیم، فسفر و سیلیسیم در اندام هوایی گیاه و همچنین pH و اسیدیته قابل تیتراسیون(TA)، ویتامین ث، مواد جامد کل محلول (TSS) و محتوای آنتی اکسیدان میوه به عنوان خصوصیات پس از برداشت میوه توت فرنگی، اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد تلفات کنه (۲/۷۹ درصد) در تیمار کود حفاظتی+سم در هر دو مرحله اعمال قبل و بعد از آلودگی گیاه به کنه بود. کود حفاظتی سنتز شده بیشترین اثر را بر روی وزن تر و خشک شاخساره داشت. بیشترین مقدار پتاسیم (g/kg ۲۶/۲۹)، در کود ویروگارد در غلظت ۵ در هزار بود و برای دو عنصر فسفر (g/kg ۴۸/۶) و سیلیسیم (mg/kg ۷۵۳) مربوط به کود حفاظتی سنتز شده به صورت تکی بود. در مجموع، استفاده از ترکیبات مورد استفاده، علاوه برکاهش مصرف سموم، کیفیت میوه توت فرنگی را نیز افزایش داد.

کلیدواژه ها

انبارمانی میوه, توت فرنگی, کود حفاظتی, مدیریت تلفیقی آفات, مقاومت القایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.