شناسایی و اولویتبندی مولفههای اخلاق حرفه‎ای مدیران براساس نهج‎البلاغه (مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه اسلام و مدیریت، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JIM-9-17_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم اسگندری

استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی ۳۶۹۷-۱۹۳۹۵ تهران، ایران

مجتبی رمضانی

استادیار گروه مدیریت، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران

خسرو بخشعلی زاده

دانشجوی دکتری، گروه حقوق خصوصی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

چکیده

در منابع دین اسلام به خصوص قرآن و نهجالبلاغه به همه بایدها و نبایدها و الزامات زندگی فردی و اجتماعی انسان پرداخته شده است. اصول و بسترهای اخلاق حرفهای نیز که بحث نسبتا جدیدی در مشاغل، ادارات و سازمان ها میباشد حدود ۱۴۰۰ سال پیش توسط دین اسلام مورد توجه قرار گرفته است و میتوان با رجوع به منابع اسلامی پاسخ های تخصصی و کارشناسی برای مسایل مرتبط با اخلاق حرفهای به دست آورد. نامه ی امیرالمومنین علی (ع) به مالک اشتر فرماندار مصر، از بارزترین مصادیق مولفههای اخلاق حرفهای مدیران و کارگزاران حکومتی در منابع اسلامی میباشد که در آن ویژگیهای اساسی یک مدیر و کارگزار حکومتی بیان گردیده است.هدف تحقیق حاضر شناسایی و اولویتبندی مولفههای اخلاق حرفه‎ای مدیران از دیدگاه حضرت علی (ع) می باشد. ابزار جمعآوری اطلاعات در این تحقیق مصاحبه و پرسش نامه ی محقق ساخته است که سوال های پرسش نامه پس از مطالعه و مرور ادبیات موضوع و استخراج مولفه های اخلاق حرفه ای از کتاب شریف نهج البلاغه که شامل خطبه ها، نامه ها و حکمت های امیرالمومنین (ع) تنظیم و برای نظریه آزمایی؛ سوال های پرسش نامه پس از سنجش روایی و پایایی آن، بین نمونه آماری توزیع شد. اطلاعات حاصل از پرسشنامه با استفاده از روشهای آماری توصیفی و استنباطی مورد طبقهبندی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان میدهد که مولفه ی «تامین مالی کارکنان» اخلاق حرفه ای بیشترین اهمیت و مولفه ی «شایسته سالاری و اهلیت گرایی» اخلاق حرفه ای کمترین اهمیت را نسبت به سایر مولفه ای ۲۵ گانه اخلاق حرفه ای را دارد

کلیدواژه ها

اخلاق فردی, اخلاق شغلی, اخلاق‎حرفهای, نهج‎البلاغه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.