بررسی معیارهای پدافند غیرعامل در اجرای سازه های ایستگاه مترو (مطالعه موردی: ایستگاه A۰۹ (میدان مطهری) پروژه خط A مترو قم)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پدافند غیر عامل، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SAPD-14-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عماد معینی

کارشناس ارشد معاونت فنی سازمان قطارشهری قم ، قم، ایران

سیدمحمدرضا حسنی

دانشجوی دکتری دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، بابل، ایران

محمدرضا انگشت باف

دانشجوی دکتری و مدیرعامل سازمان قطارشهری قم ، قم، ایران

مسعود محمودآبادی

استادیار دانشگاه قم ، قم، ایران

چکیده

امروزه پدافند غیرعامل در کنار پدافند عامل یکی از سامانه­های تامین امنیت سکونتگاه­ها می­باشد که مورد توجه دست اندرکاران شهری قرار گرفته است. پناهگاه­های زیرزمینی به عنوان یکی از مصادیق عمده­ی پدافند غیرعامل از جمله­ی آن­هاست. پناهگاه­های زیرزمینی زمانی اهمیت خود را بیشتر نشان می­دهند که ساختارهای زیرسطحی چون خطوط مترو و فضاهایی چون زیر زمین فروشگاه­ها و مراکز خرید به عنوان عناصر موجود شهری در ساختار فضایی شهر تعریف شده باشند. هدف اصلی در تحقیق حاضر که با استفاده از مطالعات اسنادی و تحقیقات کتابخانه ای، بازدیدهای میدانی و تجربیات پروژه های مشابه صورت گرفته است،  بررسی و شناسایی شاخص­های تاثیرگذار در مکان­یابی ایستگاه­های مترو قم و سپس دسته بندی آن­ها بوده است. همچنین الزامات پدافندی بطور کامل در اجرای قسمت­های مختلف لیست گردیده و امتیازبندی شده است. با بررسی­های انجام شده، تهدیدات تروریستی با نمره ۴۹ تهدید اول در ایستگاه A۰۹ محسوب      می­گردد. در خط A مترو قم و ایستگاه A۰۹ محل و تعداد ورودی­ها به درستی انتخاب شده و اقدامات لازم جهت پدافندی بودن ایستگاه با توجه به امتیازات داده شده مثبت می باشد. نتایج این تحقیق نشان می­دهد که مکان­یابی ایستگاه تعیین شده بر اساس ملاحظات پدافند غیرعامل با مکان­های تعیین شده از نظر فنی و معیارهای شهری منطبق بوده و معیارهای ورودی­های ایستگاه، تونل و الزامات مربوط به خروجی اضطراری مطابق موارد پدافندی بطور کامل رعایت گردیده است.

کلیدواژه ها

الزامات پدافند غیرعامل, ایستگاه مترو, خط A متروی قم, ریسک هوشمند, ایستگاه A۰۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.