وضعیت آموزش کارآفرینی هنری در دانشگاه های ایران: یک بررسی در میان اساتید و دانشجویان هنر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-19-4_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن مطیعی

استادیار گروه مدیریت فناوری و کارآفرینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

وجیهه سراج

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد کارآفرینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

فاطمه منتظری سانیج

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات گرایش تجارت الکترونیک، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران.

چکیده

صنایع هنری به عنوان ابزاری برای کمک به ایجاد یک پایه اقتصادی جدید برای رشد اقتصادی آینده است که بسیاری معتقدند افراد خلاق را در اقتصاد دانش بنیان جذب می کنند تا از طریق کارآفرینی، ایده های جدید و چیزهای جدیدی را ایجاد کنند. از طرفی دانشگاه ها به عنوان محرک و عاملی مهم در آموزش کارآفرینی به دانش آموختگان و دانشجویان­ تلقی می­شوند. هدف از انجام این پژوهش ارائه یک گزارش از وضعیت فعلی آموزش کارآفرینی هنری در بین دانشگاه های هنر ایران است. جامعه آماری این پژوهش را در فاز کیفی ۱۱ نفر از اساتید هنر در ۳ دانشگاه هنر (اصفهان/تهران/یزد) تشکیل داده است که به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. در فاز کمی نیز از ۱۲۰ نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد هنر به عنوان نمونه آماری استفاده شد. برای دستیابی به درک عمیق تر از وضعیت فعلی آموزشی دانشجویان هنر از دیدگاه اساتید، یک رویکرد توصیفی انجام شده است و داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از کدگذاری دستی و روش تحلیل­تم، تحلیل شدند. همچنین در ادامه با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی به رتبه­بندی مهارت های کارآفرینی از دیدگاه ۱۲۰ دانشجوی هنر پرداخته شد. یافته های این مطالعه شواهدی را نشان می دهد که آموزش کارآفرینی هنری، گرچه توسط استادان برای آمادگی حرفه ای و کارآفرینی فارغ التحصیلان هنر بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد، اما در دانشگاه ها کمتر به آن پرداخته شده است. درنهایت پیامد­های عملی این پژوهش باعث ترغیب بحث درزمینه­ی کارآفرینی در هنر و طراحی مجدد برنامه تحصیلی می­شود.

کلیدواژه ها

آموزش, کارآفرینی, مهارت های کارآفرینی, کارآفرینی هنری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.