برآورد تلفات تبخیر و بادبردگی سامانه های آبیاری بارانی تحت تاثیر مدیریت های مختلف بهره برداری (مطالعه موردی: طرح چغاهروشی خرم آباد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-17-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید زمانی سپهوند

کارشناسی ارشد-سازه های آبی- دانشگاه لرستان

حسن ترابی پوده

دانشیار سازه های آبی- دانشگاه لرستان

علی حیدر نصرالهی

دانشگاه لرستان

چکیده

تلفات تبخیر و بادبردگی سبب کاهش مقدار آب ورودی به خاک و تغییر الگوی پاشش می شود که این موضوع سبب تغییر پارامترهایی مانند ضریب یکنواختی (CU) ، یکنواختی توزیع آب (DU)، راندمان پتانسیل کاربرد در چارک پایین اراضی PELQ) (، راندمان واقعی در چارک پایین (AELQ) و راندمان کل (ET) آبیاری می گردد. پژوهش حاضر به صورت فاکتوریل در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در اراضی زراعی دشت چغاهروشی در شهرستان خرم آباد انجام شد. عوامل موردمطالعه شامل نوع محصول (F۱: مزرعه تحت کشت چغندرقند و F۲: مزرعه تحت کشت پیاز)، ارتفاع آب پاش (L۱: ۷۵ سانتی متر و L۲: ۱۰۰ سانتی متر) و زمان آبیاری (T۱: صبح، T۲: عصر و T۳: شب) با سه تکرار بود. تلفات تبخیر و بادبردگی در مزرعه تحت کشت چغندرقند حدود ۹۵/۰ درصد از مزرعه پیاز بیشتر بود که این سبب کاهش سایر پارامترها از جمله ضریب یکنواختی (۰۶/۵ درصد) و راندمان کل (۵ درصد) در مزرعه چغندرقند نسبت به مزرعه پیاز شد. با افزایش ارتفاع آب پاش، تلفات تبخیر و بادبردگی حدود ۵۶/۱ درصد افزایش یافت. کاهش تلفات تبخیر و بادبردگی در مزرعه چغندرقند در شب نسبت به صبح و عصر به ترتیب ۱/۲ و ۶/۵ درصد بود. ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع در مزرعه چغندرقند در شب به ترتیب ۸/۵ و ۵/۶ درصد نسبت به آبیاری در صبح بیشتر بود. افزایش مقادیر این پارامترها نسبت به زمان عصر به ترتیب ۳/۱۱ و ۹/۱۴ درصد بود. تغییر زمان آبیاری در مزرعه پیاز اثر بیشتری روی بهبود شاخص های راندمان آبیاری نسبت به مزرعه چغندرقند داشت. علت آن افزایش بیشتر تلفات در صبح (۴ درصد) و عصر (۵/۶ درصد) نسبت به آبیاری شبانه در مزرعه پیاز بود.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی, تلفات تبخیر, راندمان پاششی, زمان آبیاری, ضریب یکنواختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.