اولویت بندی اراضی دشت میانکنگی برای توسعه شبکه فرعی آبیاری و زهکشی (مطالعه موردی: دشت میانکنگی)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-17-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فراز گرگین پاوه

گروه آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران

هادی رمضانی اعتدالی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

امین بمانی یزدی

شرکت مهندسین مشاور پویاب، تهران، ایران

چکیده

محدودیت منابع آب وخاک در بخش کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان، از اساسی ترین چالش های پیش روی بشر است. افزون بر این، کشورهای در حال توسعه با محدودیت مالی برای توسعه شبکه های مدرن آبیاری و زهکشی مواجه اند. بنابراین پتانسیل یابی و اولویت بندی مناطق برای توسعه و تجهیز شبکه های آبیاری و زهکشی در این مناطق ضروری است. در این تحقیق اولویت بندی اراضی کشاورزی دشت میانکنگی شهرستان هیرمند واقع در استان سیستان و بلوچستان، جهت توسعه شبکه فرعی آبیاری و زهکشی مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا پرسشنامه هایی طراحی شد و بیش از ۱۲۰ عدد از آن توسط کارشناسان و پژوهشگران تکمیل شد و سپس بر اساس شاخص های آماری، مورد وزن دهی قرار گرفت. سپس بر اساس گزارش های موجود، پژوهش های میدانی، مطالعات اولیه و تجزیه وتحلیل داده ها، پارامترهای موثر انتخاب گردید. پارامترهای موثر برای اولویت بندی به دو بخش عوامل طبیعی- فیزیکی و عوامل اقتصادی- اجتماعی تقسیم بندی گردید. این پارامترها از اهمیت یکسان برخوردار نبوده و درجه تاثیر هریک متفاوت است. در بین عوامل طبیعی- فیزیکی در شرایط مختلف اقلیمی، حاصلخیزی و کیفیت خاک با امتیاز ۳۴ (از ۱۰۰) و در بین عوامل اقتصادی- اجتماعی، تراکم جمعیت با ۲۵ بیشترین وزن را دارا بودند. در نهایت اراضی کشاورزی منطقه در ۱۱ اولویت برای توسعه شبکه فرعی آبیاری و زهکشی طبقه بندی شدند. اراضی کشاورزی روستاهای علیمراد، پودینه و ملاعظیم رودینی بیشترین اولویت و اراضی کشاورزی روستاهای دهمرده،کنگ ملاعبدالله کمترین اولویت را برای توسعه شبکه فرعی آبیاری و زهکشی را دارا بودند. پیشنهاد می شود که از این روش برای شناخت بهتر عوامل موثر در روستاهای مجاور برای توسعه شبکه آبیاری و زهکشی استفاده شود.

کلیدواژه ها

پتانسیل یابی, سیستان و بلوچستان, اولویت بندی, ArcGIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.