ارزیابی عملکرد زنبور تک جنسی Trichogramma brassicae آلوده به باکتری Wolbachia در شرایط گلخانه و مزرعه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 43، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-43-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام فرخی

بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

همت دادپور مغانلو

آزمایشگاه تحقیقات کنترل بیولوژیک آمل، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

جلال شیرازی

بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمدرضا عطاران

آزمایشگاه تحقیقات کنترل بیولوژیک آمل، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

برخی از گونههای زنبور تریکوگراما، دارای نوعی همزیستی با باکتری Wolbachia هستندکه باعث القاء بکرمادهزایی در آنها میشود. جمعیت هایی از این زنبور پارازیتوئید تخم آفات که نتاج ماده بیشتری تولید می کنند، می توانند بالقوه از توان بالاتری برخوردار باشند. پس از شناسایی یک جمعیت بومی آلوده به باکتری ولباکیا در زنبور Trichogramma brassicae، بررسیهایی به منظور ارزیابی توانایی های جمعیت تکجنسی آلوده به باکتری (A) در قیاس با جمعیت های دوجنسی طبیعی (B) و تغذیه شده با آنتیبیوتیک (CB) این گونه در شرایط گلخانه و مزرعه انجام شد. مقایسه‎ قدرت پراکنش و پارازیتیسم جمعیتهای تکجنسی و دوجنسی طبیعی روی ذرت علوفه ای (SC۷۰۴) در شرایط گلخانه نشان داد که از نظر میانگین تعداد تخم و دسته تخم پارازیته به ازاء یک زنبور ماده، تفاوت معنیداری بین جمعیتهای مورد آزمایش وجود ندارد. اما با رهاسازی تعداد مساوی زنبور از هر جمعیت (۱۰۰ عدد زنبور شامل افراد نر در جمعیت دوجنسی)، تعداد دسته تخم پارازیت شده توسط زنبور تکجنسی (۵۷/۷ عدد) بیشتر از جمعیت های دوجنسی (۵۰/۴ و ۹۷/۴) برآورد شد. در شرایط مزرعه ذرت نیز با وجود معنیدار نبودن تفاوت بین سه جمعیت مورد نظر، بیشترین تعداد دسته تخم و تخمهای پارازیت شده از رهاسازی زنبور مادهزای تکجنسی (A) به میزان ۲۱/۰±۹۴/۱ دسته تخم، ۲/۱±۲۶/۷ تخم پارازیته و در دو جمعیت دیگر (B و CB) به ترتیب ۳۹/۰±۵۶/۱، ۹۹/۱±۴۶/۵ و ۳۱/۰±۶/۱، ۹۶/۱±۸۲/۵ به دست آمد. در مجموع چنین نتیجه گیری می‎شود که استفاده از این لاین تکجنسی زنبور T. brassicae، میتواند علاوه بر کاهش هزینههای تولید، عملکرد این عامل کنترل بیولوژیک را در سطح مزرعه افزایش دهد.

کلیدواژه ها

جمعیت ماده زا, تریکوگراما, باکتری ولباکیا, پارازیتیسم, ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.