نقدی در بوته زر تحلیل انتقادی کتاب بررسی اشعار عربی سعدی بر مبنای نقد کاربردی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 22، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-22-10_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نجاریان

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یزد

نفیسه رئیسی مبارکه

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یزد

چکیده

پژوهش در شعر عربی سعدی به­هیچ­روی چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ کمیت هم­تراز اشعار فارسی این شاعر پرآوازه ایرانی نیست، این سخن در تصحیح و شرح متن این اشعار آشکارتر است. کتاب بررسی اشعار عربی سعدی بر مبنای نقد کاربردی برای نخستین­بار در سال ۱۳۹۵ در انتشارات دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به چاپ رسید. امیر مقدم متقی مولف کتاب کوشیده­است، در پژوهش خویش، اشعار عربی سعدی را براساس نظریه پژوهشی­ای با نام نقد کاربردی بسنجد. او این نقد را، از انواع نقد عملی برمبنای تاثیر بر خواننده معرفی­می­کند. کتاب او در سال ۱۳۹۷ به چاپ دوم رسید. نویسنده مطالب کتاب را در سه فصل، گردآورده است. ابتدا چارچوب نظری بحث، سپس زندگی و آثار سعدی و در پایان بررسی اشعار عربی سعدی را بر مبنای نقد کاربردی تدوین کرده­است. در این مقاله کوشش بر این است که کتاب یاد شده در چهار محور ساختار پژوهشی، سعدی­شناسی، مستندسازی اطلاعات و مراجع درون متنی، خطاها و نارسایی­های محتوایی توصیف، تحلیل و نقد شود. شیوه پژوهشی نارسا و بی سامان، نظریه پژوهشی نادرست و بی­توجهی نویسنده به اصل ارجاع در پژوهش، نویسنده را از تدوین کتابی علمی و دانشگاهی که شعر عربی سعدی را به مخاطب بازشناسد، دور کرده است.

کلیدواژه ها

نقد ادبی, نقد کاربردی, سعدی, اشعار عربی سعدی, صور خیال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.