اقرارنامه هایی به فارسی نو متقدم از ناحیه بامیان (۳۹۵-۴۳۰ هجری قمری)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دو ماهنامه آینه پژوهش، دوره: 33، شماره: 197
- کد COI اختصاصی: JR_JMR-33-197_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 254
نویسندگان
چکیده
در این مقاله، هشت اقرارنامه کهن اسلامی به فارسی نو متقدم، محفوظ در کتابخانه ملی اسرائیل، تصحیح شده است. این اقرارنامه ها بخشی از گنجینه نسخ موسوم به «گنیزه افغانستان» است که از قرار معلوم در ناحیه بامیان در مرکز افغانستان بازیافته شده است. این هشت اقرارنامه، مورخ ۳۹۵-۴۳۰ هجری قمری، به گمان کهن ترین اسناد حقوقی بازمانده به زبان فارسی نو است. از تاریخ این اسناد برمی آید که اسناد حقوقی اسلامی در ناحیه بامیان (و گویا در مناطق دیگر شرق ایران) از همان آغاز سده پنجم به فارسی نوشته می شده است. دیگر این که بررسی دقیق ساختارهای قالبی این اقرارنامه ها نشان از آن دارد که این ساختارها به تاسی از ساختارهای حقوقی عربی نوشته شده است، و این خود نشان دهنده مراحل نخستین نوشتار حقوقی به زبان فارسی نو استکلیدواژه ها
گنیزه افغانستان, بامیان, اقرارنامه ها, اقرار, فارسی نو متقدماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.