تاثیر رطوبت خاک در خاک ورزی اولیه و سرعت پیشروی در عملیات دیسک زنی بر عملکرد هرس بشقابی به عنوان خاک ورز ثانویه

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 40، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBSE-40-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رشادصدقی

محمد لغوی

چکیده

هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر رطوبت خاک در خاک ورزی اولیه و سرعت پیشروی در عملیات دیسک زنی بر پارامترهای عملکردی هرس بشقابی افست در یک خاک لوم رسی سیلتی بود. در اجرای این تحقیق، ابتدا تاثیر سطوح مختلف رطوبت خاک (۱۴-۱۲، ۱۶-۱۴ و ۱۸-۱۶ درصد برمبنای وزن خشک) بر اندازه کلوخ های خاک ایجاد شده در عملیات شخم با گاوآهن برگردان دار را بررسی نموده و سپس با استفاده از آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور سرعت حرکت در سه محدوده ۵-۳، ۷-۵ و ۹-۷ کیلومتر در ساعت و فاکتور اندازه کلوخ های خاک ایجاد شده در اثر شخم بر حسب قطر متوسط وزنی کلوخ ها در سه سطح ۳۱، ۴۱ و ۴۷ میلی متر، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، عملکرد هرس بشقابی به عنوان خاک ورز ثانویه در شرایط مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی عملکرد هرس بشقابی، کمیت های مقاومت کششی در واحد عرض کار، توان مالبندی لازم، میزان لغزش چرخ های محرک تراکتور و میزان نرم سازی خاک توسط هرس بشقابی، در هر یک از تیمار های آزمایشی اندازه گیری و مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که افزایش سرعت پیشروی بطور معنی داری باعث افزایش مقاومت کششی و توان مالبندی لازم هرس بشقابی گردید. میزان لغزش چرخ های محرک تراکتور، بطور معنی داری تحت تاثیر سرعت و اندازه کلوخ های خاک و اثرات متقابل آنها بود. سطوح مختلف رطوبت خاک، در درجه اول عامل موثری در اندازه و سختی کلوخ های ایجاد شده بوسیله شخم اولیه، و در درجه دوم با توجه به نوع کلوخ های ایجاد شده، بر میزان نرم سازی خاک توسط هرس بشقابی بود. بطور کلی رطوبت خاک در محدوده ۱۸-۱۶ درصد بر پایه وزن خشک (۹۱% رطوبت حد پایین خمیری خاک مزرعه آزمایشی) در زمان خاک ورزی اولیه با گاوآهن برگردان دار و سرعت پیشروی ۷-۵ کیلومتر در ساعت در عملیات دیسک زنی، شرایط بهتری را برای عملکرد مناسب هرس بشقابی فراهم نمود.

کلیدواژه ها

خاک ورزی, رطوبت خاک, سرعت پیشروی, مقاومت کششی, نرم سازی خاک., هرس بشقابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.