مقایسه برخی خواص فیزیکی دو رقم خرمای حاج قنبری و شاهانی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 39، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBSE-39-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کرامت جهرمی

شاهین رفیعی

علی جعفری

سیدسعید محتسبی

رضا میراشه

چکیده

در روند مکانیزه کردن فعالیت های مرتبط با خرما در اولین گام نیاز به اطلاع جامع و کاملی از خصوصیات و شرایط محصول است. دانستن خواص فیزیکی و مکانیکی محصول در بسیاری از مسائل مربوط به طراحی ماشین ها و دستگاه های پس از برداشت دارای اهمیت است. در این پ‍ژوهش ابعاد، جرم و حجم خرما، چگالی هر دانه از خرمای هسته دار و بی هسته، چگالی توده ای، تخلخل، مساحت سطوح تصویر شده، میانگین هندسی قطر ، ضریب کرویت و مساحت سطح رویه خرما در دو رقم شاهانی و حاج قنبری تعیین و مقایسه شده است. همچنین ضریب اصطکاک ایستایی خرما با سه سطح گالوانیزه، شیشه ای و تخته چندلا به دست آمد. آزمایشات به ترتیب برای خرمای بی هسته و هسته دار، در رطوبت ۹۰/۱۲% و ۲۰/۱۲% (بر مبنای تر) در رقم حاج قنبری و ۵۵/۳۰% و ۴۲/۲۹% (بر مبنای تر) در رقم شاهانی انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد میانگین جرم و حجم خرمای شاهانی به ترتیب ۶۹/۸ گرم و۶۶/۸ سانتی متر مکعب و میانگین جرم و حجم خرمای حاج قنبری به ترتیب ۵۷/۵ گرم و ۷۴/۴ سانتی متر مکعب است. میانگین طول، عرض و ضخامت و سطوح تصویر شده خرمای شاهانی بیشتر از خرمای حاج قنبری به دست آمد. متوسط چگالی خرمای هسته دار، خرمای بی هسته شده (بدون تغییر شکل) و چگالی توده ای خرمای حاج قنبری بیشتر از شاهانی و تخلخل آن کمتر از شاهانی به دست آمد. همچنین میانگین هندسی قطر، مساحت سطح رویه و میانگین ضریب اصطکاک ایستایی خرمای شاهانی بیشتر از خرمای حاج قنبری به دست آمد در حالی که برای هر دو رقم کرویت مساوی با مقدار ۵۸/۰ محاسبه شد.

کلیدواژه ها

Date fruit, Dimensions, Haj Ghanbari, Physical properties, Shahani

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.