بررسی کانی شناسی و طیف سنجی پراش پرتوی ایکس رگه های گرافیتی در شمال_شرق توده الوند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد براتی

Bu-Ali Sina Univer.

آرزو محمدی

a.mohamadi۱۳۸۸@yahoo.com

محمد هزاره

geology organization

زینب فلاح کریمی

Bu-Ali Sina Univer.

چکیده

منطقه مورد بررسی در ۴۵ کیلومتری جنوب شرق همدان، در شمال شرق شهر ازندریان و شرق باتولیت الوند واقع شده است. گرافیت به دو صورت ۱) رگه­هایی به ضخامت ۵ تا cm ۱۰ در کنار رگه­های کوارتزیتی دودی رنگ و ۲) پراکنده در سنگ­های دربردارنده بلورهای درشت مسکوویت، کوارتز، گارنت، آندالوزیت، کیانیت و بیوتیت در منطقه دیده می­شود. سنگ میزبان گرافیت شیست­های میکادار هستند. مهمترین ناخالصی همراه با گرافیت در منطقه سرسیت و مسکویت هستند. در الگوی پراش پرتوی ایکس (XRD) از نمونه­ها، قله مربوط به گرافیت ششگوشی دیده شد. بررسی­های دماسنجی نشان می­دهد که ۴ نوع سیال درگیر LCO۲+VCO۲+LH۲O، LCO۲+VCO۲، VH۲O+LH۲O وLCO۲+VH۲O ، در رگه­های کوارتز وجود دارند. دمای همگن­شدگی برای سیال­های درگیر در همه نمونه­های دو فازی (در گستره ۲۴۰-۱۵۰) با میانگین C°۱۸۰ و شوری­ها بین ۳ تا ۴/۱۶ درصد وزنی معادل نمک طعام برپایه سامانه H۲O-CO۲-NaCl هستند. چگالی­های محاسبه شده برای سیال­های درگیر در کوارتز از ۸۷/۰ تاgr/cm۳ ۱ متغیر است. افزون بر این، حضور CO۲ در سیال­های درگیر نشانگر خاستگاه گرمابی رگه­های کوارتزیت موجود در ذخیره است. نتایج بررسی­های سنگ­نگاری و مشخصه­یابی فیزیکی کانی گرافیت بیانگر تشکیل این کانی از دگرگون شدن مواد آلی موجود در رسوب­های اولیه تا حد رخساره آمفیبولیت بوده و کانی­سازی گرافیت موجود در ذخیره در ارتباط مستقیم با تشکیل رگه گرمابی کوارتزی با خاستگاه دگرگونی است.

کلیدواژه ها

Azandaryan, The Alvand batholith, Graphite, Fluids inclusion, XRD., ازندریان؛ باتولیت الوند؛ گرافیت؛ سیال های درگیر؛ پراش پرتوی ایکس.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.