تاثیر پیش تیمار امواج فراصوت بر روی سینتیک خشک کردن، نفوذ رطوبت موثر و رنگ برگه زردآلو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAMTB-7-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل آخوندزاده یامچی

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

عادل حسین پور

دانشگاه تبریز

مازیار فیض اله زاده

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

ایران از نظر تولید زردآلو در جهان، مقام دوم را دارد و مطالعه روش های خشک کردن این میوه برای کاهش فسادپذیری ضروری می باشد. در این پژوهش تاثیر پیش تیمار فراصوت و ضخامت برگه های زردآلو روی سینتیک خشک شدن زردآلو در یک خشک کن هوای گرم بررسی شد. تاثیر پیش تیمار فراصوت در سه سطح ۱۰، ۲۰ و ۳۰ دقیقه و ضخامت در سه سطح ۳، ۵ و ۱۰ میلی متر بر زمان خشک شدن، مدل­سازی، ضریب پخش رطوبت و تغییرات کلی رنگ در طی فرآیند خشک شدن زردآلو بررسی گردید. نتایج نشان داد افزایش مدت زمان اعمال پیش تیمار و کاهش ضخامت نمونه موجب افزایش سرعت خشک شدن و کاهش مدت زمان آن می گردد. بیشترین زمان خشک شدن مربوط به نمونه با ضخامت ۱۰ میلی متر شاهد با ۳۰۰ دقیقه و کمترین زمان خشک شدن متعلق به نمونه با ضخامت ۳ میلی متر تحت پیش تیمار فراصوت ۳۰ دقیقه با ۴۰ دقیقه بود. مدل میدلی بهترین برازش را با داده های تجربی داشت. نمونه دارای ضخامت ۱۰ میلی­متر پیش تیمار فراصوت شده به مدت ۳۰ دقیقه و نمونه ۳ میلی متر شاهد به ترتیب با ۷-۱۰×۶۲/۲ و ۸-۱۰×۹۹/۲ مترمربع بر ثانیه دارای بیشترین و کمترین ضریب پخش رطوبت بودند. امواج فراصوت روی تغییر رنگ نمونه ها به دلیل ماهیت فیزیکی این امواج تاثیر نداشته و اختلاف شاخص تغییرات کلی رنگ (ΔΕ) با نمونه شاهد ناشی از انجام واکنش های شیمیایی رنگ زا مثل واکنش میلارد بین قندها و پروتئین ها و تشکیل ملانوئیدین ها است.

کلیدواژه ها

خشک کردن, رنگ, زردآلو, ضریب پخش رطوبت, فراصوت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.