تناسبات حسابی در کالبد معماری خانه مرتضوی ها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی معماری، شهرسازی و گردشگری (پژوهشهای کاربردی و راهکارهای نوین)
  • کد COI اختصاصی: ASULW07_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزین جعفری دهکردی

دانشجوی دکتری، دانشکده هنر و معماری واحد شهرکر د، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکر د، ایران

شهرام تقی پور

عضو هیئت علمی تمام وقت، گروه هنر، دانشکده هنر و معماری واحد شهرکر د ، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، ایران

چکیده

علاوه بر وجود هندسه و تناسبات از شروع خلقت می توان ردپای آن را در بناها به ویژه در معماری سنتی ایران دید. اساس کار معمار برای ساخت بنا تناسبات است، از این رو تناسبات اهمیت ویژه ای پیدا می کند. یکی از مباحث مهم در ساخت ابنیه تناسبات حسابی می باشد، که این سیستم باعث به وجود آمدن نسبت های بصری بین اعضای بنا و کل بنا می شود علاوه بر آن هندسه با دارا بودن ابعاد کمی و کیفی می تواند هم درکالبد بنا اثر گذار باشد هم در زیبایی بنا و همچنین موجب نظمی واحد در تمامی اجزا کالبد بنا و ظاهر آن شود. هدف پژوهشگران در مرحله نخست بررسی تناسبات حاکم بر کالبد بنای هویت بخش منطقه چهارمحال بختیاری خاته مرتضوی ها در شهر شهرکرد است، در مرحله بعد پژوهشگران در تلاش هستند که به استفاده معمار از سیستم تناسابات در بناهای سنتی پی ببرند و در مرحله آخر بتواتند به واسطه این پژوهش بخشی از معماری گذشته که اکنون به فراموشی سپرده شده است را بازنگری و گسترش سیستم تناسبات در معماری امروزی را هدف قرار دهند. مطالعات این جستار که با استفاده از روش کتابخانه ای و میداتی بردآوری شده است در جستجوی رابطه بین کالبد نمونه تحت سنجش با تناسبات حسابی می باشد. نتایج مطالعه پیشروی حاکی از آن است که معمار با علم و آگاهی برای ساخت این بنا از تناسبات مستخرج درون پنج و شش ضلعی استفاده نموده است و مبنای کار خود را این تناسبات قرار داده است.

کلیدواژه ها

خانه های کهن، خانه مرتضوی ها، تناسبات حسابی، پیمون، هندسه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.