بازشناسی نقش آجرکاری از منظر جایگاه تزئینات در مناره مساجد دوره سلجوقیان (نمونه موردی : مناره مسجد جامع سمنان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی معماری، شهرسازی و گردشگری (پژوهشهای کاربردی و راهکارهای نوین)
  • کد COI اختصاصی: ASULW07_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر جوینده

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری،گروه معماری، موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی جهاد دانشگاهی کرمانشاه،کرمانشاه، ایران

سونیا امجدیان

مدرس دانشگاه، گروه معماری، موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی جهاد دانشگاهی کرمانشاه،کرمانشاه، ایران

چکیده

بهبود کیفیت سیمای شهری و پوسته و نمای ساختمانه ا یکی از مفاهیم محوری دانش و حرفه طراحی معماری بوده و طبیعتا از اهمیت نظری و عملی فراوانی برخوردار است و در این بین، بهره گیری از مصالح بومی مخصوصا انواع آجر به علت ماهیت خاص خود، از اثر گذارترین مصالح برای جایگزینی مناسب و مقابله با ترویج بدون برنامه ی استفاده نادرست از سبک طراحی نمای رومی و کلاسیک در جهت تقویت اصالت در طراحی پوسته ی شهری و بهره گیری از سبک طراحی نمای سنتی ایرانی می باشند. از آنجایی که الگوهای بکار رفته در معماری تاریخی ایران دارای اشکال و طرحهای متعددی می باشد، در این مقاله در ابتدا با روش توصیفی به تعریف مفاهیم آجرکاری و تزیینات در معماری پرداخته شده و با شناسایی الگوهای آجرکاری در یک برش از تاریخ ایران و مخصوصا دوره ی خارزمشاهیان، به روش تحلیل محتوای متون و منابع پرداخته است. و نهایتا امید است از این مولفه های بررسی شده در این پژوهش برای بهبود و ارتقاء کیفیت طراحی و اجرای نمای ساختمانهای شهری معاصر بر مبنای بهرگیری از فواید و اصول والگوهای مفید و قابل استفاده در معماری امروزی بهره برد.

کلیدواژه ها

مسجد مناره، تزیینات آجرکاری دوره سلجوقیان، دوره سلجوقیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.