بررسی تغییرات کاربری اراضی بخشی از دشت قزوین با استفاده از تکنیک سنجش از دور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی توسعه و ترویج مهندسی کشاورزی و علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: ISCONF04_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیتا پلوس

استادیار گروه خاکشناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

عباس طاعتی

دانش آموخته دکتری گروه مهندسی علوم خاک، دانشگاه شهرکرد

چکیده

هدف از انجام این تحقیق، بررسی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از دو الگوریتم ماشین بردار پشتیبان و بیشترین شباهت دربخشی از اراضی قزوین با مساحت ۷۹۰۰۰ هکتار بود. برای این منظور از تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست ۵ سال ۱۳۶۶ و +ETM ماهواره لندست ۷ مربوط به سال ۱۳۹۲ استفاده شد. برای انجام تحقیق در مرحله ی پیش پردازش ، تصحیحات هندسی و رادیومتریک بر روی تصاویر اعمال گردید و سپس عملیات آشکارسازی تصاویر اجرا و با استفاده از دو الگوریتم طبقه بندی ماشینبردار پشتیبان و بیشترین شباهت نقشه کاربری اراضی مربوط به دو مقطع زمانی استخراج گردید. بررسی صحت دو الگوریتم براساس صحت کلی و ضریب کاپا، با استفاده از تجزیه و تحلیل ماتریس خطا صورت گرفت. نتایج نشان داد صحت کلی برای الگوریتم ماشین بردار پشتیبان و بیشترین شباهت برای تصویر (۱۳۶۶) TM، به ترتیب ۸۳/۳ و ۷۶/۶ درصد و برای تصویر (۱۳۹۲) +ETM به ترتیب ۹۰ و ۸۰ درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که الگوریتم ماشین بردار پشتیبان نسبت به روش بیشترین شباهت صحتبالاتری در استخراج نقشه کاربری اراضی در هر دو تصویر دارا میباشد. بررسی تغییرات کاربری اراضی نشان داد که کلاس مخلوطدیم و مرتع به علت احداث سد طالقان بیشترین کاهش را در مقایسه با دیگر کاربری ها داشته و مساحت آن از ۲۶۰۵۳ هکتار به۲۴۳۱۷ هکتار رسیده است. کاربری مناطق صنعتی، بزرگراه ها و تاسیسات آبیاری نیز طی این فاصله زمانی افزایش پیدا کرده استو نشانگر حدود ۱۰۱۵ هکتار افزایش سطح بوده است. همچنین سطح اراضی کشاورزی (آیش ۱، آیش ۲ و اراضی تحت کشت آبی)نیز از ۳۹۳۰۹ هکتار به ۴۱۰۳۲ هکتار رسیده است.

کلیدواژه ها

سنجش از دور، سنجنده، الگوریتم طبقه بندی، صحت کلی، ضریب کاپا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.