کاربرد تئوری آشوب در مهندسی برق

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوماهنامه نخبگان علوم و مهندسی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SEE-8-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیمیا تقی پور سروستانی

نویسنده مسئول

چکیده

در سال های اخیر تئوری آشوب به عنوان یک روش پرقدرت جهت بررسی سیستم های پیچیده غیرخطی مطرح شدهو افق های جدیدی را فهم رفتار سیستم های مختلف در علوم مهندسی و پزشکی باز کرده است. محور کلیدی تئوریآشوب نهفته در بی نظمی است. نظریه آشوب در حوزه مدارات الکتریکی و الکترونیک قدرت به طور گسترده مورداستفاده قرار گرفته و نتایج معتبری در این زمینه ارائه شده است. نظریه آشوب به مطالعه سیستم هایی می پردازد که درنگاه اول به نظر می رسد رفتار تصادفی دارند؛ اما در واقع همین سیستم تحت حاکمیت قوانین مشخصی است و یا بهعبارتی در هر بی نظمی، نظمی نهفته است. چنین سیستمی نسبت به شرایط اولیه بسیار حساس است، به گونه ای کهورودی های ظاهرا ناچیز و دلخواه، قادرند تاثیرات شگرفی بر روی سیستم داشته باشند. در نظریه فوق، سیستمهمچون ارگانیزم زنده، مریض و بیمار می شود؛ بنابراین برای بهبود آن باید دست به تغییر زد. نظریه سیستم هایپیچیده و آشوب، اساس و پارادایم نظریات دیگر است که حوزه برق را نیز همچون دیگر حوزه های علمی تحتتاثیر اصول خود قرار داده است. در شرایط آشوب و بی نظمی، سیستم ها دائما بین جاذبه های مختلف در نوسانهستند)تعادل پویا( و گاه تغییر کوچکی باعث بروز تغییرات وسیع و ریشه ای در سیستم می شود. در این مقاله ابتدا بهتعریف و تبیین نظریه آشوب پرداخته و سپس به بررسی میانی آشوب و پیشینه پژوهش در حوزه مهندسی برق،پرداخته و سپس نتایج و پیشنهاداتی در این حوزه ارائه می شود.

کلیدواژه ها

آشوب، سیستم های غیر خطی، نظم در بی نظمی، مهندسی برق.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.