روش شناسی مطالعات دینی گردشگری، با تکیه بر شناخت ماهیت، ابعاد و اقسام گردشگری (گردشگری ورودی غیرزیارتی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه معارف دینی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PMD-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمصطفی میرفندرسکی

رئیس مرکز تخصصی گردشگری دینی آوای فطرت و معنویت

علی رضا محمدی فرد

عضو هیئت علمی گروه قرآن و حدیث جامعه المصطفی العالمیه (استان مرکزی) و مدرس سطوح عالیه حوزه علیمه قم

چکیده

روش شناسی مطالعات دینی گردشگری، مجموعه ای از مسائل خرد و کلان و درهم تنیده در عرصه گردشگری را پیش روی اندیشمندان دینی قرار می دهد. با توجه به اینکه گام مهم در هم آوایی رویکردهای دینی با مسائل نوظهور، دستیابی به شناخت دقیق از موضوعات نوپیداست، مسئله این مقاله دستیابی به عناصر روش شناختی مطالعه در عرصه گردشگری دینی، با تکیه بر شناخت موضوع گردشگری است. از دیدگاه نگارندگان، این سنخ موضوع شناسی در پژوهش های دینی مورد غفلت واقع شده است. ضرورت توجه به آن، آنگاه روشن می شود که بدانیم شناخت موضوع، فرآیندی روش شناختی است که می تواند تعیین کننده ماهیت یک رویکرد دینی و نشان دهنده قابلیت روزآمدی آن در عرصه های نو باشد. این پژوهش از سنخ پژوهش های اکتشافی بوده، در پی یافتن عناصر روش شناختی سنخی از مطالعات میان رشته ای (دینی گردشگری) است. برای انجام این تحقیق از دو روش اجتهادی برای رجوع به منابع دینی و روش مطالعه مروری پژوهش های میدانی برای دستیابی به ماهیت، ابعاد و اقسام گردشگری بهره برده می شود. یافته اصلی این تحقیق، ارائه رویکردی جدید در عرصه مطالعات دین و گردشگری است که حاصل آن ارائه عناصر روش شناختی موضوع شناسی در عرصه گردشگری دینی است. در این روش شناسی، بر موضوع گردشگری در سه ساحت «کنشگری اجتماعی»، «صنعت توریسم» و «تعامل با گردشگران» تاکید می شود و محققان دینی را به این امر توجه می دهد که با تکیه بر این رویکرد جدید می توان گام مهمی در شناساندن ظرفیت گردشگری و بهره مندی از ثمرات فرهنگی، دینی و تاریخی آن برداشت.

کلیدواژه ها

گردشگری, روش شناسی, مطالعات دینی, فقه گردشگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.