گروه بندی کیفی روغن زیتون تولید شده در برخی از استان های ایران با استفاده از روش های کمومتریکس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBSE-51-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ شواخی

Agricultural Engineering Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran

پرویز مرادی

Research Division of Natural Resources, Zanjan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Zanjan, Iran.

انوشه رحمانی

Department of Food Industries and Agricultural Research, Standard Research Institute (SRI), Karaj, Iran

چکیده

پروفایل اسیدهای چرب روغن زیتون بکر برخی از استان­های ایران برای بررسی شباهت ها و تفاوت های آنها مورد بررسی قرارگرفت. شاخص های مورد استفاده در طبقه بندی شامل اسیدهای چرب، نسبت اولئیک به لینولئیک، اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFA)، چند غیر اشباع PUFA))، اشباع (SFA)، نسبت MUFA به  PUFAو شاخص کاکس (Cox Index) بود. ویژگی های حسی نمونه ها برای تعیین رده بکر بررسی شد. داده ها با استفاده از تجزیه واریانس (ANOVA)، تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) و خوشه بندی سلسله مراتبی (HCA) ارزیابی شدند. بر اساس PCA و HCA، نمونه های روغن زیتون در دو گروه مجزا قرار­گرفتند. نمونه های استان های گلستان، زنجان و قزوین (Go۱، Qa۱ و Z۱) در گروه با رده کیفی برتر و سایر نمونه ها در گروه با رده کیفی پایین تر قرار گرفتند. با توجه به نتایج ارزیابی حسی، همه نمونه ها به غیر از نمونه های قم و فارس، فرابکر بودند. یافته های این پژوهش تا حدودی در انتخاب روغن زیتون به مصرف کننده کمک خواهد کرد.

کلیدواژه ها

Fatty acids, Hierarchical clustering analysis (HCA), Olive oil, Principal Component Analysis (PCA), sensory evaluation

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.