اصلاح نوری کامپوزیت نشاسته-اسید اولئیک به عنوان فیلم زیست تخریب پذیر در بسته بندی مواد غذایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 51، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBSE-51-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید جهانگیر اصفهانی

Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, ۴۵۳۷۱-۳۸۷۹۱, Zanjan, Iran.

ایمان شهابی قهفرخی

Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, ۴۵۳۷۱-۳۸۷۹۱, Zanjan, Iran.

رحمت اله پورعطا

Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Zanjan, ۴۵۳۷۱-۳۸۷۹۱, Zanjan, Iran

چکیده

نشاسته به علت طبیعی بودن، دسترسی آسان و قیمت ارزان می تواند گزینه مناسبی برای جایگزین شدن پلیمرهای مصنوعی و سنتتیک باشد. به علت نفوذپذیری بالای نشاسته نسبت به بخارآب و استحکام ضعیف آن، فیلم نشاسته خالص به تنهایی کارایی مطلوبی ندارد. ترکیب نشاسته با اسیدهای چرب و ایجاد اتصالات عرضی با استفاده از فرآیند پرتودهی، می توانند روش های خوبی برای کاهش خاصیت آب دوستی و نفوذپذیری نشاسته نسبت به بخارآب باشند. در این پژوهش، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کامپوزیت نشاسته-اسید اولئیک با استفاده از پرتو فرابنفش اصلاح شد، به این ترتیب فیلم امولسیونی نشاسته-اسید اولئیک به روش قالب گیری به صورت محلول تهیه و خصوصیات کاربردی آن در بسته بندی مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها نشان دادند که با افزودن اسید اولئیک به فیلم نشاسته، زاویه تماس افزایش و نفوذپذیری نسبت به بخارآب و جذب رطوبت کاهش یافته است، ولی پرتودهی توسط UV-C و افزایش زمان آن، در مقایسه با کامپوزیت نشاسته-اسید اولئیک، تاثیری معنی دار بر خصوصیات کاربردی آن در بسته بندی نداشته است. از طرفی، با افزودن اسید اولئیک اگرچه آب گریزی فیلم نشاسته به طور چشمگیری افزایش یافته است ولی مقاومت کششی، الاستیسیته و انرژی کششی تا لحظه پاره شدن، کاهش و در مقابل کشش پذیری افزایش یافته است. به طور کلی نتیجه گیری می شود، استفاده از اسید اولئیک و عدم استفاده از پرتو فرابنفش در بهبود خواص مکانیکی و شیمیایی فیلم نشاسته،  بهترین روش اصلاحی در این پژوهش بوده است.

کلیدواژه ها

starch, oleic acid, Ultraviolet ray, biodegradable

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.