بررسی عوامل موثر بر فرسودگی شغلی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 45، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-45-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد باسامی

کارشناس ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

محمد چیذری

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

عنایت عباسی

استاد گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

پژوهش توصیفی– پیمایشی حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر فرسودگی شغلی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان انجام شده است. جامعه آماری آن شامل کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان بود (۴۴۹N=) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان ۲۲۰ نفر به عنوان نمونه تعیین شدند. نمونه­گیری با روش طبقه ای با انتساب متناسب صورت گرفت. ابزار تحقیق پرسشنامه­ ای بود که روایی آن بر اساس نظر چند تن از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان­های کردستان و زنجان و استادان دانشگاه تربیت مدرس تایید شد. برای تعیین میزان پایایی بخش­های مختلف از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (۸۱/۰ تا ۹۱/۰). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. استفاده از مقیاس مازلاک نشان داد که کارشناسان تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت و موفقیت فردی را در سطح متوسط تجربه کرده­اند. یافته­ها نشان داد از میان متغیرهای مستقل تحقیق سن، سابقه کار در سازمان، رضایت شغلی، گرانباری کیفی نقش، ابهام نقش، استقلال شغلی و کم­باری نقش با فرسودگی شغلی رابطه معنی­دار داشتند. نتایج رگرسیون نشان داد متغیرهای رضایت شغلی، ابهام نقش، سابقه کار، گرانباری کیفی نقش و کم باری نقش در فرسودگی شغلی موثر بوده­اند. این متغیرها در مجموع حدود ۲۳ درصد از تغییرات متغیر فرسودگی شغلی را تبیین کرده­اند.

کلیدواژه ها

رضایت شغلی, سازمان, فرسودگی شغلی, کارشناس, کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.