توسعه و واسنجی یک مدل اجزا گسسته آزمون فروسنجی در خاک چسبنده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 52، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBSE-52-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی بهرامی

PhD student, Dept. of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

مجتبی نادری بلداجی

Dept. Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

داود قنبریان

Dept. Industrial Design, University of Art, Tehran, Iran

چکیده

یکی از روش های متداول اندازه گیری مقاومت مکانیکی خاک، آزمون فروسنجی است. از این آزمون همچنین می­توان به عنوان یک روش ساده برای واسنجی پارامترهای خاک در شبیه­سازی­ با روش اجزا گسسته (DEM) استفاده نمود. در این مطالعه، یک مدل اجزا گسسته برای برهمکنش فروسنج با خاک لوم رسی توسعه داده شد و ارتباط بین شاخص مخروط و پارامترهای مدل اجزا گسسته با تغییر رطوبت و چگالی ظاهری خاک بررسی گردید. مدل تماسی هیبریدی فنر هیسترتیک – چسبندگی خطی برای شبیه سازی خاک استفاده شد. تحلیل حساسیت پارامترهای مدل نشان داد که چسبندگی، ضریب اصطکاک داخلی و استحکام تسلیم ذرات از مهم­ترین پارامترهای اثرگذار بر شاخص مخروط هستند. آزمون­های آزمایشگاهی با یک مخروط استاندارد با استفاده از دستگاه کشش- فشار در خاک قالب­گیری شده در دو رطوبت ۱۱ و ۱۶ درصد، هر کدام در دو سطح جرم مخصوص ظاهری ۱۰۰۰ و ۱۱۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب انجام شد. با انطباق رابطه شاخص مخروط- عمق اندازه گیری شده و شبیه­سازی شده، مقادیری برای تنش تسلیم ذرات استخراج گردید که همبستگی بسیار قوی (۹۷/۰R۲=) با بیشینه شاخص مخروط نشان داد. این نتایج با آزمون نشست صفحه ای در خاک نیز اعتبارسنجی شد. به عنوان یک نتیجه­گیری کلی، آزمون فروسنجی را می­توان برای واسنجی تنش تسلیم ذرات خاک در مدل اجزا گسسته به کار گرفت.

کلیدواژه ها

Discrete element model, calibration, Cone penetrometer, Soil-machine interaction

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.