شبیه سازی اثرات توامان تغییرات اقلیمی و سیاست انتقال آب از بخش کشاورزی به صنعت بر تولیدات باغی (مورد استان یزد)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 47، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-47-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره شرقی

دانشگاه تهران

خلیل کلانتری

دانشگاه تهران

علی اسدی

دانشگاه تهران

محمود جمعه پور

دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

چکیده تغییرات اقلیمی از جمله رویدادهایی اجتناب ناپذیر پیش روی بشر در سال های آتی است که ابعاد مختلف زندگی انسانی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در این راستا به منظور مقابله با آن بدون هیچ شک و تردیدی، سیاستگذاران و مدیران آب سیاست های خود را در زمینه آب تغییر خواهند داد که بخش کشاورزی به دلیل بزرگترین مصرف کننده آب در ایران نخستین فعالیتی خواهد بود که تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف این پژوهش شبیه سازی اثرات توامان تغییرات اقلیمی و سیاست خروج آب از بخش کشاورزی بر تولیدات باغی در استان یزد است. در این مطالعه از روش شناسی پویایی سیستم و از داده های سری زمانی ( از سال۱۳۶۷ تا ۱۳۹۲) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار vensim بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تغییرات اقلیم، اثرات منفی بر میزان آب بخش باغی برجا خواهد گذاشت که این امر در تعامل با دیگر متغیرهای درگیر در تولیدات باغی منجر به بروز اثرات منفی بر میزان عملکرد باغات تا سال ۱۴۰۴ در حوضه یزد-اردکان خواهد شد. نتایج شبیه سازی سیستم باغی نشان از آن دارد که در این شرایط با اجرای سیاست تخصیص مجدد آب کشاورزی، اثرات منفی حادتری بر بخش باغی تحمیل خواهد شد و می توان احتمال بروز پیامدهایی مانند افزایش تعارضات آبی را هم در بین فعالیت های عمده اقتصادی در حوضه یزد-اردکان و هم در درون بخش کشاورزی برای آینده پیش بینی نمود.

کلیدواژه ها

اثرات تغییرات اقلیمی, اثرات سیاست خروج آب از بخش کشاورزی, تولیدات باغی, دشت یزد-اردکان, استان یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.