تاثیر سبک زندگی بر هویت قومی (مطالعه نمونه ای در استان لرستان )

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله جامعه شناسی ایران، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSI-16-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نورالدین اله دادی

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه پیام نور

محمدجواد زاهدی

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه پیام نور

هوشنگ نایبی

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران

شهناز صداقت زادگان

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه پیام نور

چکیده

امروزه جنبه های گوناگون مساله هویت از سوی اندیشمندان و نظریه پردازان اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. در جامعه سنتی هویت قومی از طریق سنت و با عضویت افراد در گروه یا اجتماعات قومی به افراد داده می شود و بدین ترتیب از بیرون و به دست نظام خویشاوندی تعیین می شود. در مقابل با پیدایش سبک زندگی مدرن، چارچوب های سنتی هویت بخش کم رنگ شده و سبک زندگی مدرن باعث شکل کیری چالش های هویتی شده است. این مقاله به دنبال تبیین رابطه میان سبک زندگی و هویت قومی در استان لرستان است. مدل نظری این پژوهش برمبنای نظریه گیدنز، بوردیو و بودریار طراحی شده است. سبک زندگی به شکل دوگانه مدرن و سنتی در پنج بعد شامل الگوی فراغت، الگوی مصرف رسانه، الگوی بازنمایی بدن، الگوی خرید و الگوی تغذیه سنجیده شده است. همچنین هویت قومی در سه بعد ساکن در شهرهای خرم آباد، بروجرد، دورود و الشتر است و از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج به دست آمده از روش مدل سازی معادلات ساختاری بیانگر این است که مدل نظری، برازش نسبتا بالایی دارد و داده های تجربی مدل نظری تحقیق را تایید و پشتیبانی می کند. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان می دهد که سبک زندگی مدرن به شکل مستقیم ۲۱/۰- بر هویت قومی تاثیر منفی می گذارد و سبک سنتی بر عکس سبک مدرن، به صورت مستقیم ۲۵/۰ بر هویت قومی تاثیر مثبت می گذارد. علاوه بر آن سبک مدرن به شکل غیرمستقیم و از طریق دینداری ۸/۰-  بر هویت قومی تاثیر منفی می گذارد و سبک سنتی به شکل غیرمستقیم و از طریق دینداری۲۰/۰ بر هویت قومی تاثیر مثبت می گذارد. فرهنگی، تاریخی و اجتماعی سنجیده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل جمعیت

کلیدواژه ها

الگوی گذران فراغت, الگوی بازنمایی بدن, سبک زندگی, هویت قومی, هویت ملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.