ارزیابی تاثیر آلاینده های زیست محیطی بر کارایی فنی گاوداری های شیری شهرستان سراب به روش تحلیل مرزتصادفی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 48، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-48-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی مولایی

هیئت علمی گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه

فاطمه ثانی

فارغ التحصل کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی از دانشگاه ارومیه

چکیده

صنعت دامداری به عنوان یکی از مهم­ترین زیربخش های کشاورزی است­، به­طوری که نقش مهمی در تولید مواد­غذایی پایه مانند شیر و گوشت دارد. بنابراین، هر ساله بایستی به منظور تامین تقاضای داخلی و صادرات مازاد تقاضا بر میزان تولید آن افزوده شود. با توجه به شبه رقابتی بودن بازار نهاده و ستاده محصولات دامی، یکی از راه های افزایش تولید و سود دامداری ها، افزایش کارایی واحدهای تولیدی است. لذا، هدف از این مطالعه، محاسبه کارایی فنی و کارایی زیست محیطی به روش تحلیل مرز تصادفی در گاوداری های شیری شهرستان سراب با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و تکمیل پرسشنامه از ۵۱ گاوداری شیری در سال ۱۳۹۴ است. یافته­های تحلیل مرز تصادفی نشان داد که میانگین کارایی فنی، ۹۵ درصد و میانگین کارایی زیست محیطی (با لحاظ کردن آلاینده­­های نیتروژن و فسفر)، ۷۲ درصد است. جهت مقایسه ی آماری اختلاف بین متوسط کارایی فنی و زیست محیطی از آزمون کروسکال-والیس استفاده شده است که نتیجه، معنی دار بودن اختلاف بین میانگین کارایی ها را تایید می کند. از آنجایی که مقدار انتشار آلاینده­های فسفر و نیتروژن به نوع جیره مصرفی بستگی داشت، پیشنهاد می­شود واحدهای تولیدی با مدیریت و بهبود کیفیت جیره گاوها، تولید آلایندهای زیست­محیطی به ازای هر تن تولید شیر را کاهش داده که از این طریق می­توان کارایی واحدهای تولیدی را افزایش داد.

کلیدواژه ها

Livestock, Phosphorus pollutants, Nitrogen pollutants, Environmental Efficiency

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.