تحلیل نقش عوامل موثر بر کارایی تولید خرما در شهرستان بم: با رویکرد تحلیل پوششی داده ها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 48، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-48-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عبدپور

استادیار دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

احسان اسدآبادی

دانشجوی دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران

حسین شعبانعلی فمی

دانشیار دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

شهرستان بم یکی از قطب های اصلی تولید خرمای مضافتی در کشور ایران می باشد. نظر به محدودیت عوامل تولید خرما در شهرستان بم، لازم است مدیریت بهینه ای بر تولید این محصول و به­کارگیری نهاده های تولید صورت گیرد. هدف اصلی تحقیق حاضر محاسبه کارایی های فنی، مقیاس، تخصیصی و اقتصادی در واحدهای کشاورزی تولیدکننده خرما در شهرستان بم با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل ۱۲۴۰ نفر نخلداران شهرستان بم است که براساس فرمول کوکران، ۱۴۲ نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار جمع­آوری داده­ها پرسشنامه بوده که به صورت باز – پاسخ طراحی و اعتبار صوری و محتوایی آن، توسط استادان و متخصصان ذی ربط تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین کارایی های فنی، مقیاس، تخصیصی و اقتصادی به ترتیب برابر ۱۵/۶۱، ۲/۶۶، ۱۴/۴۶ و ۲۲/۲۸ درصد می باشد. از سوی دیگر، بررسی کثرت مصرف نهاده های مصرفی بیانگر این امر بوده که همه نهاده های تولیدی بیشتر از مقدار بهینه استفاده شده اند و بیشترین اختلاف مصرف به ترتیب در نهاده های کود حیوانی، کود شیمیایی، استفاده از ماشین آلات و آب است. تحلیل اقتصادسنجی انجام شده بر پایه رگرسیون توبیت مبین این مسئله است که متغیرهای سن باغدار، میزان تحصیلات، میزان سرمایه واحدهای کشاورزی و ارتباط با مراکز ترویجی دارای اثر معنی دار برروی کارایی فنی واحدهای کشاورزی بوده است.

کلیدواژه ها

"کارایی", "خرما", "تحلیل پوششی داده ها", "شهرستان بم", "رگرسیون توبیت"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.