برآورد پیامد های اقتصادی و زیست محیطی برداشت از آب های زیرزمینی (مطالعه موردی: شهرستان اردکان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 49، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-49-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کاراموز

Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Ardakan University, Ardakan, Iran

احمد فتاحی

Associate Professor, Agricultural Economics, University of Ardakan

مسعود فهرستی ثانی

Assistant Professor, Agricultural Economics, University of Ardakan

اکرم نشاط

Assistant Professor, Agricultural Economics, University of Ardakan

چکیده

برداشت از آب­های زیرزمینی به­میزان بیش از شارژ طبیعی آبخوان موجب کسری بیلان، افت سطح سفره­های زیرزمینی و کمبود آب در بسیاری از مناطق گردیده است. هدف اصلی مطالعه حاضر، برآورد (PCC) هزینه­های شخصی مصرف­کنندگان منابع آب زیرزمینی و هزینه­های اضافی ناشی از برداشت از این منابع در شهرستان اردکان بود. به­منظور برآورد هزینه­ نهایی شخصی مصرف­کنندگان، هزینه­های پمپاژ سالیانه مبلغ ۶۳ میلیارد ریال و هزینه­های حفر چاه مبلغ ۲۹۰ میلیارد ریال برآورد گردید. در بخش هزینه­های اضافی ناشی از برداشت، مجموع ارزش حفاظتی آب­های زیرزمینی شهرستان اردکان با استفاده از ارزش­گذاری مشروط و تکنیک دو­گانه دو­بعدی مبلغ ۲۲ میلیارد ریال برآورد شد. همچنین، از سال ۱۳۶۶-۱۳۹۵ هزینه­ی کاهش تولید محصولات کشاورزی مبلغ ۱۲۱۱ میلیارد ریال برآورد شد. اختلاف بسیار زیاد بین مجموع هزینه­های شخصی مصرف­کنندگان و هزینه­های اضافی ناشی از برداشت، بیانگر وضعیت بحرانی منابع آب زیرزمینی شهرستان است. این تفاوت می­تواند در جهت تغیر نگرش مسئولین و بخش­های صنعت و کشاورزی به­عنوان بزرگ­ترین مصرف­کننده منابع آبی، در زمینه­ی مصرف بهینه­ی منابع آب زیرزمینی مفید واقع شود. همچنین، مجموع هزینه­ی برداشت از آب­های زیرزمینی به­میزان ۱۵۸۶میلیارد ریال می­تواند کمک شایانی به دولت و سیاست­گزاران برای توجیه انتقال آب جایگزین به منطقه نماید.

کلیدواژه ها

Subterranean waters, Preserved value, Land Subsidence, conditional valuation, Ardakan city

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.