تحلیل شبکه اجتماعی رویکردی نوین در تبیین نظام ترویج و آموزش کشاورزی تکثرگرا: مورد مطالعه استان کرمان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 49، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-49-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید کریمی گوغری

PhD. Student, Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, University of Shiraz

کوروش رضایی مقدم

Associate Professor, Agricultural Extension and Education, University of Shiraz

عبدالمطلب رضایی

Assistant Professor, Agricultural Extension and Education, University of Tehran

چکیده

شناسایی کنشگران نهادی و ارزیابی تعاملات آنها با یکدیگر از ملزومات استقرار نظام ترویج و آموزش کشاورزی تکثرگراست. پژوهش حاضر با بهرهگیری از رویکرد تحلیل شبکهی اجتماعی، وضعیت تعامل نهادهای مرتبط با فعالیتهای آموزشی- ترویجی در سطح استان کرمان را بررسی و تحلیل کرده است. در این راستا، ابتدا به روش پژوهش آرشیوی، مشاهده مستقیم و مصاحبه غیرساختارمند با ۱۶۳ نفر از متخصصان کلیدی فعال در حوزهی ترویج و آموزش کشاورزی، تعداد ۵۱ نهاد دولتی، خصوصی، انتفاعی و غیرانتفاعی شناسایی شدند و در مرحلهی بعد، برای تحلیل ساختار الگوی روابط بین این کنشگران نهادی از رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی برای شش شبکهی تبادل کارشناس فنی، اجرای پروژه مشترک، تحقیق و مشاوره علمی، حمایت فنی، حمایت مالی و اثر سیاستی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در شرایط فعلی در زمینهی فعالیتهای آموزشی-ترویجی، شبکهی نهادی پویا و سیال از تعامل و ارتباط ارگانیک همهی کنشگران برخوردار نیست. همچنین، در شبکههای نهادی موجود بین سازمانهای مردم نهاد و غیردولتی با سازمانهای دولتی توازن در نفوذ و اقتدار وجود ندارد، بهگونهای که سازمانهای خصوصی، انتفاعی و غیرانتفاعی، اقتدار، نفوذ و قدرت کنترل پایینتری دارند و در فرآیند سیاستگزاری، مدیریت و تصمیمگیری کمتر مورد توجه قرار میگیرند، بهطوریکه نظام ترویج و آموزش کشاورزی تکثراگرا در سطح استان کرمان بیش از آنکه «کشاورزمحور»، «روستایی محور» و «بهرهبردار محور» باشد، «بودجه محور» است.

کلیدواژه ها

Institute and Actors, Pluralistic Extension System and Social Network Analysis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.