بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان روابط همسایگی مطالعه موردی شهروندان ساکن شهر بابل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله جامعه شناسی ایران، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSI-17-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر رازقی

استادیار جامعه شناسی گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران

محمود شارع پور

استاد جامعه شناسی گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران

حسن ابراهیمی گتابی

کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه مازندران

چکیده

تغییرات گسترده در حوزه شهری باعث تغییر در سبک زندگی و الگوی رفتاری ساکنین مناطق شهرنشین و خصوصا شبکه روابط همسایگی شده است. به گونه­ای که روابط بین همسایگان در زندگی شهری از هم گسسته شده و مردم کمتر درگیر روابط همسایگی و محله­ای هستند. لذا این پژوهش به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان روابط همسایگی شهروندان ساکن شهر بابل می پردازد. جامعه آماری این مطالعه را کلیه خانوارهایی که در سال ۹۳ ساکن شهر بابل بوده اند تشکیل داده است. حجم نمونه تحقیق ۳۸۴ نفر بوده که از طریق نمونه گیری خوشه­ای جمع آوری گردید. روش پژوهش در این تحقیق پیمایشی بوده و داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. یافته­های تحقیق نشان داد که روابط همسایگی در این شهر کمتر از حد متوسط یا ضعیف است. اما هر قدر تعداد سال­های سکونت افراد در یک محل بیشتر باشد میزان روابط همسایگی بیشتر می شود. همچنین یافته­های تحقیق نشان می­دهد که متغیرهای مستقل تحقیق (اعتماداجتماعی (بین فردی)، حمایت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی و دینداری) به میزان ۳۲/۰ از واریانس متغیر وابسته (روابط همسایگی) را تبیین می­کنند. نتایج تحقیق نشان داده است بیشترین عامل تاثیر گذار مستقیم  بر روی روابط از آن عامل دین­داری  و احساس امنیت دارای تاثیر مستقیم و غیرمستقیم  بر میزان روابط همسایگی بوده اند. اما متغیر حمایت اجتماعی تاثیر مستقیمی بر روابط همسایگی نداشته بلکه دارای تاثیر غیر مستقیم بوده است.

کلیدواژه ها

روابط همسایگی, اعتماد اجتماعی, حمایت اجتماعی, احساس امنیت اجتماعی, دین­داری.همسایگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.