آسیب شناسی زنجیره های یکپارچه تولید گوشت مرغ: مطالعه موردی در استان مازندران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 51، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-51-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی پالوج

استادیار موسسه پژوهش های برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران

رسول لوایی آدریانی

دکتری توسعه کشاورزی، گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

زنجیره های یکپارچه تولید گوشت مرغ در کشور نمونه ای از زنجیره های تامین و ارزش عمودی هستند که حلقه های آن ها در یک ساختار با مدیریت واحد اداره می شوند. این زنجیره ها در هر یک از حلقه های خود با آسیب هایی مواجه اند که بر عملکرد آن ها اثرگذار است. این پژوهش با هدف آسیب شناسی زنجیره های یکپارچه تولید گوشت مرغ در استان مازندران اجرا شده است. بدین منظور، زنجیره های زربال، آفاق طیور و اجداد مازندران به شیوه­ کیفی بررسی شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از تکنیک های مشاهده غیرمشارکتی و مصاحبه نیمه ساختاریافته از ذی نفعان، مدیران و کنشگران این زنجیره ها (۱۹ نفر) به­صورت هدفمند جمع آوری شد. در فرآیند تحلیل داده ها، ابتدا توصیفی از ساختار هر زنجیره ارائه شد و سپس کدگذاری و تفسیر نتایج با استفاده از تحلیل محتوای کیفی صورت گرفت. نتایج نشان داد که شرکت پشتیبانی امور دام با اتخاذ سیاستهای ناکارآمد، بیشترین آسیب ها را برای زنجیره ها در پی داشته است. این سیاست ها سراسر زنجیره ها را در بر می گیرند و به طور منحصربه فردی حلقه بازار را هدف قرار می دهند. در واقع، اگرچه زنجیره­ها در در خصوص نهاده ها، قراردادهای همکاری و قوانین دچار چالش هستند، اما به­دلیل اتخاذ سیاست­های ناکارآمد توسط شرکت پشتیبانی امور دام در حلقه بازار با چالش جدی­تری مواجه­اند.

کلیدواژه ها

زنجیره های یکپارچه تولید, آسیب شناسی, گوشت مرغ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.