مطالعه ی مقایسه ای و آزمایشگاهی مواد شیمیایی مختلف در ازدیاد برداشت؛ تغییر ترشوندگی مخازن نفتی ماسه سنگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1397، شماره: 156
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1397-156_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی صفایی

فریدون اسماعیل زاده

محمدرضا اسماعیلی نسب

چکیده

یکی از مشکلات اکثر مخازن نفتی، نفت دوست۳ بودن آنهاست که باعث شده نفت به سطح سنگ مخزن چسبیده و تولید نشود. در زمینه ی ازدیاد برداشت۴ از مخازن نفتی یکی از راه حل ها، تغییر ترشوندگی۵ سنگ است. معمولا برای تغییر ترشوندگی از روش های گرمایی و شیمیایی استفاده می شود. در این تحقیق، جهت تغییر ترشوندگی مخازن ماسه سنگی۶ نفتی، اثر مواد شیمیایی اتیلینیدامین تتراستیک اسید (EDTA)، سدیم لوریل سولفات (SLS)، سدیم دودسیل سولفات (SDS)، پلی وینیل الکل (PVA) و پلی وینیل پرولیدن (PVP) بررسی شده است. همچنین به دلیل تشابه جنس شیشه و ماسه سنگ، از شیشه استفاده شده است. از روش های اندازه گیری ترشوندگی می توان به اندازه گیری مستقیم زاویه ی تماس۷، روش Amott، روش Amott-Harvy و روش USBM اشاره کرد. در این پژوهش، ابتدا به روش غوطه وری۸، پلیمرها بر سطح سنگ پوشش داده شده و سپس توسط اندازه گیری زاویه ی تماس شیشه و نفت در حضور آب، تغییر ترشوندگی بررسی شده است. به علاوه متغیر شوری۹ نیز در روند انجام این فرآیند مشاهده گردید و در پایان بهترین مواد شیمیایی و بهترین شرایط برای تغییر ترشوندگی مشخص شد.

کلیدواژه ها

مخازن نفتی ماسه سنگی, ترشوندگی, زاویه ی تماس, روش پوشش دهی غوطه وری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.