ارزیابی مقایسه ای قابلیت های غیرکارکردی کارایی و دستر س پذیری در فنآور ی های میان افزار CORBA و OPC UA در سیستم های SCADA حوزه نفت و گاز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1397، شماره: 157
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1397-157_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازفر ایرانی شمیرانی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی

رامین نصیری

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی

بابک وزیری

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی

چکیده

امروزه سامانه های SCADA به طور گستردهای در زمینه های مختلف و به منظور کنترل زیرساخت های حیاتی کشورها مورد استفاده قرارگرفته اند. با توجه به اهمیت باالی این موضوع که بروز هرگونه اختلال در بخش های مذکور میتواند اثرات مخرب و جبران ناپذیری بر امنیت اقتصادی و توانمندی های دفاعی کشور، عالوه بر خطر از دست رفتن اطالعات انحصاری شرکت ها، خطرات جانی و تخریب های محیط زیستی آن داشته باشد، اهمیت توسعه و تولید بومی اینگونه نرم افزارها بیش از پیش آشکار میباشد. با توجه به ماهیت توزیع شده سیستم های SCADA و معماری های نرم افزار مطرح موجود، استفاده از فنآورهای میانافزار در این سامانه ها ضروری میباشد. از آنجاییکه انتخاب فنآوری مناسب با توجه به نیازمندی های کسب وکار میتواند نقش بسزایی در تعیین معماری نرم افزار مناسب برای این سامانه ها داشته باشد، در این تحقیق دو فنآوری مطرح میان افزار CORBA و UA OPC در این سامانه ها ارزیابی و از ابعاد دسترسپذیری و کارایی مورد مقایسه قرار داده شده است. بدین منظور ابتدا پارامترهای تاثیرگذار بر هر یک از این صفات کیفی تعیین شده و سپس با استفاده از روش خبرگی دلفی تاثیر استفاده از هر یک از این میانافزارها بر دو خصلت دسترس پذیری و کارایی در سامانه های SCADA مقایسه شده است. نتایج حاصل از تحلیل ها نشان میدهند که میان افزار UA OPC قابلیت های دسترس پذیری و کارایی را در نسل جدید سامانه های SCADA در حوزه نفت و گاز بهتر فراهم نموده است. در نتیجه، نیاز مدیران ارشد سازمان ها در حوزه نفت و گاز را در راستای تولید SCADA بومی با هدف دستیابی به کارایی و دسترس پذیری بیشتر فراهم می سازد.

کلیدواژه ها

SCADA, میان افزار, UA OPC, CORBA, دسترس پذیری, کارایی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.