بررسی رسوب شناسی و خصوصیات پتروفیزیکی واحد سنگی چلکن در منطقه ی پهنه کلا و چاه- A در شمال کشور

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1397، شماره: 160
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1397-160_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه درسی خوان

سادات فیض نیا

مریم ظفری

شرکت نفت خزر

چکیده

ناحیه مورد مطالعه بخشی از ناحیه جنوبی حوضه کاسپین جنوبی را در بر می گیرد  و در استان مازندران قرار دارد. حوضه رسوبی کاسپین جنوبی در جنوب پشته آپشرون بصورت یک حوضه پشت کمانی (Backarc) و گودال عمیق در حال کشش که دارای پوسته اقیانوسی است و از غرب توسط کوههای قفقاز و تالش، از جنوب توسط کوههای البرز و از شرق بوسیله حوضه کپه داغ احاطه شده است. این حوضه در زمان پلیوسن به صورت یک حوضه فرونشین با رسوبگذاری نهشته های تخریبی کم عمق است.که ضخامت زیاد رسوبات نشانه فرسایش شدید نواحی بیرون از آب و مرتفع است که تامین کننده رسوبات پلیوسن بوده است . سنگ مخزن اصلی این ناحیه ،رسوبات سری قهوه ای یا چلکن به سن پلیوسن میانی می  باشد. رسوبات چلکن دارای رخنمون های متعددی در سلسله جبال البرز می باشد .این واحد سنگی سنگ مخزن نفت و گاز مناسبی را در زیر زمین ایجاد کرده است. جهت مطالعه این واحد سنگی تعداد ۳ برش در جنوب ساری دریال شمالی البرز برداشت شده است.این برشها شامل برش امامزاده پهنه کلا ، برش معدن شن و ماسه، برش امامزاده علی می باشد. این واحد سنگی متشکل از کنگومرا، ماسه سنگ، مارن و لایه های ماسه ای می باشد. که در سه برش ذکر شده در منطقه پهنه کلا (جنوب ساری) نمونه برداری و مطالعه شد. در این برش ها واحد سنگی چلکن متشکل از رخساره های سنگی شامل رخساره های دانه درشت G، دانه متوسط S و دانه ریز F و رخساره های مخلوط تخریبی و کربناته نیز می باشد. از ساخت های مهم این واحد سنگی لامینه بندی مسطح، لامینه بندی مورب، بورینگ (حفراتی که توسط موجودات زنده ایجاد شده است) می باشند. واحد سنگی چلکن در غرب سواحل دریای خزرجنوبی شرایط مناسبی جهت ایجاد سنگ مخزن را داشته است . همچنین با توجه به کانی های رسی شناسایی شده در این سری مخزنی، پیشنهاد می شود گل حفاری  از نوع گل آب پایه با انتخاب یون پتاسیم باشد تا مشکلی در رابطه با حفاری ایجاد نشود.

کلیدواژه ها

واحد سنگی چلکن, رسوب شناسی, کنگلومرا, گل حفاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.