روش های اندازه گیری نرخ جریان سیالات چندفازی تولیدی از میادین هیدروکربنی با تمرکز بر چالش های انداز ه گیری سیال تولیدی از یک میدان مشترک گازی حوزه ی خلیج فارس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1397، شماره: 160
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1397-160_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیاز نیسانی سامانی

نظارت بر تولید نفت و گاز

محمد بیات

چکیده

اندازه گیری نرخ سیال نفت یا گاز تولیدی از میادین هیدروکربنی و دبی خوراک و فرآورده ها در مبادی تولید، تحویل، توزیع و مبادله جریان، جایگاه ویژه ای دارد. لذا صحت و دقت سیستم های اندازه گیری دبی جرمی یا حجمی جریان همواره از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این راستا یکی از موضوعاتی که همواره چالش های فراوانی را به دنبال دارد اندازه گیری دبی جریانات چند فازی است. در سیالات چند فازی به علتاختلاف سرعت ظاهری فازها نسبت به یکدیگر، الگوهای متنوعی از رژیم جریان وجود دارد که لازم است­­ در انتخاب سامانه های اندازه گیری جریان چند فازی مد نظر قرار گیرد. لزوم اندازه گیری جریان های چند فازی غالبا" در محل تولید سیال مخزن مطرح می باشد، ازجمله اندازه گیری دبی جریان سیال سه فازی تولیدی یکی از میادین گازی میعان معکوس حوزه خلیج فارس و مشترک با قطر است که رویکرد اصلی این پژوهش می باشد. سیال این میدان از نوع گاز میعات معکوس بوده و با افت فشار جریانی، بصورت سه فازی در می آید و اندازه گیری نرخ جریان مذکور در سکوهای دریایی و پالایشگاههای خشکی اهمیت بسیاری دارد. در این مورد نه تنها سیال در هر دو محل مذکور بصورت سه فازی است، بلکه تحت سرپرستی دو مدیریت جداگانه بوده و یکی از مهمترین نقاط تبادل می باشد. در این مقاله مروریپس از معرفی اجمالی جریانسنج هایی که کاربردبیشتری درصنعت نفت دارند، به مشکلات اندازه گیری نرخ جریان سیالات چند فازی پرداخته و سپس دلایل اختلاف مقادیر اندازه گیری ریشه یابی میگردد. در این خصوصمشخصات کلی جریانسنج های مبادی تولید و تحویل گاز ارائه گردیدهو سپس وضعیتموجود اندازه گیری، منابع ایجاد خطا و تاثیر پارامترهای مختلف روی اندازه گیری های موجود بیان می گردد. در پایان جهت بهبود شرایط موجود، پیشنهاداتی ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

میترینگ – میادین مشترک- گاز میعان معکوس – سیال چند فازی – نرخ جریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.