بررسی آزمایشگاهی تاثیر هیدروکسید سدیم و کربنات سدیم همراه با سورفکتانت بر ازدیاد برداشت از مخزن نفتی آسماری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1397، شماره: 163
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1397-163_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا اسفندیاری

سجاد صفری نیا

چکیده

تغییر ترشوندگی سنگ مخزن توسط سیلاب زنی شیمیایی یکی از روش های مناسب برای بهبود و بازیافت نفت از مخازن می باشد. یکی از روش های ازدیاد برداشت شیمیایی که مورد استفاده قرار می گیرد، سیلاب زنی قلیا-سورفکتانت است. سیلاب زنی قلیا- سورفکتانت با استفاده از یک قلیای قوی صورت می گیرد. سیلاب زنی قلیا- سورفکتانت دارای مکانیسم های مختلفی است که مهمترین مکانیسم های آن شامل تغییر ترشوندگی، کاهش کشش بین سطحی و امولسیون سازی است. در این مطالعه با استفاده از اندازه گیری زاویه تماس، میزان تاثیر قلیا- سورفکتانت بر سنگ مخزن بررسی شده است. از دو ماده قلیایی هیدروکسید سدیم و کربنات سدیم و از سولفات دودسیل سدیم به عنوان سورفکتانت در آزمایش ها استفاده شد. با افزودن هیدروکسید سدیم به محلول سورفکتانت سولفات دودسیل سدیم ppm ۵۰۰ مقدار زاویه تماس از ۱۳۹ درجه بدون هیدروکسید سدیم به ۳۳ درجه در غلظت ppm۴۰۰۰ از هیدروکسید سدیم رسید. ماده قلیایی کربنات سدیم در همین غلظت ها، کاهش زاویه تماس را از ۱۳۹ درجه به ۸۲ درجه نشان داد. با مقایسه زاویه تماس در محلول سورفکتانت بدون ماده قلیایی و همراه با آن می توان گفت که حضور ماده قلیایی در کنار سورفکتانت بسیار موثر است و ماده قلیایی هیدروکسید سدیم موثرتر از کربنات سدیم عمل کرده و باعث تغییر ترشوندگی از نفت دوست قوی به آب دوست قوی می شود.

کلیدواژه ها

هیدروکسید سدیم, کربنات سدیم, ترشوندگی, ازدیاد برداشت, سورفکتانت, مخزن نفت آسماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.