ارزیابی ریسک به روش فازی و اولویت بندی آن در عملیات جداره گذاری چاه های نفت و گاز در صنعت حفاری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1398، شماره: 166
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1398-166_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد امین دزفولیان

مدیریت اکتشاف

چکیده

صنایع نفت و گاز همواره با ریسک­های متعددی همراه بوده است. مدیریت ریسک­ عملیات حفاری می­تواند دستاوردهای قابل توجهی در جهت به حداقل رساندن هزینه­ها و بهبود روند حفاری داشته باشد. در این تحقیق از ارزیابی ریسک فازی و اولویت­بندی ریسک به جهت سهولت در تجزیه و تحلیل و همچنین رتبه­بندی در تخصیص منابع استفاده شده است. یکی از مهمترین و پرهزینه­ترین قسمت­های عملیات حفاری، جداره­گذاری چاه­های نفت و گاز می­باشد. آنالیز ریسک از مهمترین ابزارهای ارزیابی در صنایع می­باشد، در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ریسک، آنالیز آن به روش منطق فازی و رتبه­بندی آن انجام شده است. دانش مدیریت پروژه جهت مدیریت ریسک، رویکردی هدفمند ارائه می­کند که اجرای آن، می­تواند منجر به کاهش احتمال وقوع یا اثر پیامدهای ناگوار بر اهداف یک پروژه باشد. از سویی محاسبات فازی ابزار بسیار مناسبی جهت برخورد با محیط­های با عدم قطعیت و عدم اطمینان است. هدف این مقاله اجرای مراحل مدیریت ریسک عملیات جداره­گذاری در جهت بهینه­سازی عملیات می­باشد. شناسایی، ارزیابی و اولویت­بندی ریسک­ها، مراحلی هستند که در این تحقیق صورت گرفته­اند. جهت اجرای این فرایند ابتدا ۴۲ ریسکی که می­تواند در حین عملیات جداره­گذاری در یکی از پروژه­های حفاری اتفاق بیافتد، شناسایی گردید. سپس ۲۵ ریسک­ فنی که بیشترین ارتباط را با عملیات، در چاه مورد مطالعه داشتند شناسایی شدند و ملاک عمل قرار گرفتند. پس از محاسبات فازی، تمامی ریسک­ها بر اساس احتمال وقوع، شدت اثر بر زمان و هزینه به ترتیب ضریب چالش، مرتب شدند که از این طریق می­توان اولویت آن­ها را جهت تخصیص منابع، مشخص نمود. در حقیقت، با رویکرد منطق فازی به سنجش و رتبه­بندی ریسک­ها پرداخته شد. لازم به ذکر است که مدل شناسایی و آنالیز در این تحقیق، مبتنی بر مدل استاندارد مدیریت پروژه می­باشد.

کلیدواژه ها

آنالیز ریسک, منطق فازی, حفاری چاه های نفت و گاز, جداره گذاری, لوله های آستری, سیمانکاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.