ارزیابی روش طیف سنجی امواج مرئی - مادون قرمز و روش های PLSR و SVMR در مدل سازی کربن آلی و کل مواد خنثی شوند خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-52-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رخسار اکبری فضلی

گروه خاکشناسی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

تیمور بابائی نژاد

گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

نوید قنواتی

گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

اکبر حسنی

گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

محمد صادق عسکری

گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

برای مدیریت پایداری اراضی، اطلاع از فعالیت ها و خصوصیات خاک و تغییرات زمانی و مکانی آنها ضروری است. طیف سنجی امواج مرئی و مادون قرمز نزدیک به دلیل دقت و سرعت عمل بالا قابلیت ویژه ای در شناسایی و تعیین خصوصیات خاک دارد. هدف این مطالعه ارزیابی دقت روش طیف سنجی مرئی-مادون قرمز نزدیک در برآورد مقدار کربن آلی(OC) و کل مواد خنثی شونده خاک (TNV)  خاک است. به این منظور تعداد ۱۱۰ نمونه خاک از استان های خوزستان، یزد و تهران تهیه و در آزمایشگاه طیف سنجی گردید. طیف به دست آمده از دستگاه طیف سنج با ۵ روش پیش پردازش فیلتر ساویتزکی گولای (SG)، مشتق اول همراه با ساویتزکی گولای  (FD-SG)، مشتق دوم همراه با ساویتزکی گولای (SD-SG)، واریانس استاندارد نرمال (SNV)، تصحیح پخشیده چندگانه (MSC) اصلاح شد. همچنین عملکرد دو روش PLSR و SVMR در برآورد ویژگی های خاک مقایسه گردید. نتایج نشان دادند که مدل PLSR نسبت به مدل SVMR در برآورد OC و TNV دقت بالاتری دارد. دربرآود  OC، مدل PLSR و روش پیش پردازش MSC (۴۷/۱= RPDVAL و ۱۹/۰ = RMSEVAL ،۵۹/۰ =VAL R۲) بهترین عملکرد و روش پیش پردازش SD-SG، ضعیف­ترین عملکرد (۵۲/۰= RPDVAL و ۲۷/۰ = RMSEVAL ،۱۵/۰ =VAL R۲) را نشان داد. همچنین برای TNV روش پیش پردازش (FD-SG) بهترین عملکرد (۰۱/۲= RPDVAL و ۷۰/۵ = RMSEVAL ،۷۸/۰ =VAL R۲) و روش پیش پردازش (SD-SG) ضعیف­ترین عملکرد (۳۱/۰= RPDVAL و ۱۳/۱۱ = RMSEVAL ،۱/۰ =VAL R۲) را نشان داده است. طول موج کلیدی برای OC در محدوده ۴۲۱ و ۶۱۲ نانومتر و برای TNV در محدوده ۲۳۱۵ و ۲۱۵۱ نانومتر مشاهده گردید. این مطالعه نشان داد که روش طیف سنجی Vis-NIR به علت دارا بودن اساس فیزیکی و در نظر گرفتن فاکتورهای تاثیرگذار، به عنوان یک مدل بزرگ مقیاس، قابلیت مناسبی برای ارزیابی و پیش­بینی OC و TNV خاک دارد.

کلیدواژه ها

طیف سنجی, رگرسیون, پیش پردازش, کربن آلی, کل مواد خنثی شونده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.