تحلیل جامعه شناختی مدت اقامت زائران ایرانی در شهر مشهد

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی ایران، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSI-6-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین فروغ زاده

عضو هیئت علمی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی مشهد

سعید شریعتی مزینانی

عضو هیئت علمی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی مشهد

مجید دانایی سیج

دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه فردوسی مشهد و عضو نیمه وقت گروه پژوهشی علوم اجتماعی جهاد دانشگاهی مشهد

چکیده

مقاله حاضر با استفاده از نظریات کنش گرا و ساخت گرا به توصیف و تحلیل جامعه شناختی مدت اقامت زائران ایرانی در مشهد می پردازد و نشان می دهد که عوامل موقعیتی- ساختاری از یک سو و متغیرهای ذهنی- ادراکی از سوی دیگر، ماندگاری زائران را مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهند. اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسش نامه از ۱۶۰۰ زائر ایرانی در شهر مشهد، که به روش خوشه ای انتخاب شده بودند، به دست آمد و مشخص شد که مدت اقامت زائران به طور متوسط در فصول تابستان، پاییز و زمستان ۵/۵ روز و در فصل بهار ۶ روز بوده است. برای شناخت عوامل تاثیرگذار بر ماندگاری زائران از تحلیل رگرسیون استفاده و معلوم شد که اولا هراندازه فاصله شهر محل سکونت زائر تا مشهد بیشتر باشد، ثانیا هرچه زائر با شهر مشهد آشناتر باشد و ثالثا هراندازه دفعات سفرهای پیشین زائر به مشهد بیشتر باشد، مدت اقامت زائر در مشهد طولانی تر است. همچنین زائران روستانشین در مقایسه با شهرنشین ها و کسانی که قبل از سفر ترجیح می-داده اند بابت اسکان روزانه در مشهد هزینه کمتری بپردازند، مدت بیشتری در مشهد می مانند. علاوه بر این، دو متغیر درآمد ماهیانه خانواده و تعداد همسفران، در عین حال که هزینه های اقامت روزانه را افزایش می دهد، باعث کاهش ماندگاری می شود.

کلیدواژه ها

مدت ماندگاری, زیارت, ترجیح, میزبانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.