اثر مواد نفتی بر مقاومت خاک های آهکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-52-10_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه دریایی

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سید علی اکبر موسوی

بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

رضا قاسمی

علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

مسعود ریاضی

گروه مهندسی نفت، دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

لزوجت و ثابت دی­الکتریک متفاوت در آلاینده­های نفتی سبب برهمکنش­های فیزیکی-شیمیایی در سیستم الکترولیت سیال منفذی و به دنبال آن ایجاد تغییراتی در ویژگی­های فیزیکی و مکانیکی خاک می­شود. مﻘاومتبرشیخاکسطحییکی از مهمترین ویژگیهای مکانیکی موثر در تخمین و اندازهگیریفرسایش خاک به عنوان یک مشکل جهانی است. مقاومت فروروی (نفوذی) نیز یکی دیگر از ویژگی­های مکانیکی مهم خاک است که عملیات خاک­ورزی، رشد گیاه و فعالیت­های زیستی خاک را تحت تاثیر قرار داده و نﻘشمهمی در جوانه­زنی بذر، رشد و توسعه ریشهگیاه و تولیدمحصول دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کاربرد مقادیر صفر، ۵/۱، ۳ و ۵/۴ درصد سه نوع فراورده­ی نفتی شامل نفت خام، نفت سفید و گازوئیل بر مقاومت برشی و نفوذی سه خاک آهکی با بافت لوم رسی، ماسه لومی و لوم ماسه­ای انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین مقاومت برشی در خاک­های ماسه لومی و لوم ماسه­ای در مقایسه با خاک لوم رسی به طور معنی­داری و به ترتیب به میزان حدود ۱۰۰ و ۳۵ درصد و مقاومت نفوذی در خاک­ ماسه لومی در مقایسه با خاک­های ­لوم رسی و لوم ماسه­ای به طور معنی­داری و به­ترتیب به میزان حدود ۸۳ و ۸۸ درصد کمتر بود. میانگین مقاومت برشی در خاک­های ترکیب شده با نفت سفید و گازوئیل نیز در مقایسه با خاک­های ترکیب شده با نفت خام به طور معنی­داری و به­ترتیب به میزان حدود ۱۷ و ۱۵ درصد و مقاومت نفوذی نیز به ترتیب به میزان حدود ۶۱ و ۵۳ درصد بیشتر بود. به طور کلی کاربرد مقادیر ۵/۱، ۳ و ۵/۴ درصد مواد نفتی مورد نظر سبب افزایش معنی­دار مقاومت برشی خاک به ترتیب به میزان حدود ۵۸، ۴۷ و ۱۴ درصد و همچنین سبب افزایش معنی­دار مقاومت نفوذی خاک به میزان حدود ۲ برابر در همه­ی موارد و در مقایسه با نمونه­های شاهد شد.

کلیدواژه ها

ماسه لومی, لوم رسی, نفت سفید, نفت خام, گازوئیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.