مروری بر تاثیر اقلیم و تحول خاک بر منابع ذخیره کربن آلی خاک در البرز مرکزی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-52-12_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا راهب

Assistant Professor -soil science department-College of Agriculture & Natural Resources University of Tehran

احمد حیدری

Professor, soil science department, College of Agriculture & Natural Resources,University of Tehran, Karaj, Iran

چکیده

تغییرات کربن خاک یکی از مهمترین شاخص­های نشان­دهنده تاثیر اقلیم بر گونه­های خاک است. مدیریت کربن آلی خاک، نیازمند آگاهی از مقدار آن و شناخت عوامل موثر بر آن می­باشد. در این پژوهش برخی ویژگی­های خاک به ویژه کربن آلی در ۷۶ خاکرخ در اقلیم­های مختلف متشکل از خشک (استان البرز)، نیمه­خشک (استان البرز و استان قزوین) و نیمه­مرطوب (استان گیلان و مازندران) و مرطوب (استان مازندران) با رژیم­های رطوبتی اریدیک، زریک و یودیک و رژیم­های حرارتی ترمیک و مزیک مورد مطالعه قرار گرفتند. تغییر در پارامترهای اقلیمی سبب ایجاد تغییر تنوع گونه­ها در اکوسیستم شده و در نهایت بر روی اشکال مختلف کربن به ویژه کربن آلی خاک موثر بوده است. از مهمترین عوامل اقلیمی در این مطالعه می توان به دما اشاره نمود که افزایش دمای خاک منطقه خشک و نیمه­خشک نسبت به دو منطقه مرطوب­تر سبب تشدید معدنی­شدن شده و در نتیجه آن کربن آلی خاک کاهش می­یابد. نتایج نشان داد که مقدار کربن آلی در خاک مناطق مورد مطالعه با افزایش عمق کاهش می­یابد و میانگین مقدار کربن آلی در خاکرخ­های مالی سول بیشتر از آلفی سول ها، اینسپتی­سول­ها، انتی­سول­ها و اریدی­سول­ها بوده است. نتایج کلی این مطالعه نشان می­دهد افزایش پارامترهای هدایت الکتریکی خاک (شوری)، اسیدیته خاک و مقدار رس اثر منفی بر میزان کربن آلی خاک، در حالی که افزایش پارامترهای ظرفیت تبادل کاتیونی و مقدار سیلت خاک اثرات مثبت بر آن دارند.

کلیدواژه ها

Entisols, Organic carbon, Semi-arid climate, Soil genesis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.