بررسی تغییرات سلولی رسوب با استفاده از شاخص اتصال ساختاری حوضه (مطالعه موردی: حوزه آبخیز ابوالعباس خوزستان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین ذرتی پور

Assistant Professor, Department of Nature Engineering, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani. Iran

کهزاد حیدری

PhD graduate, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Golestan, Iran

چکیده

به طورکلی مدیریت جامع حوزه­های آبخیز درگرو دستیابی به تعادل اکو هیدرولوژیکی آبخیزها و ارتقاء معیشت ذینفعان است. یکی از ارکان اصلی اقدامات آبخیزداری، مدیریت رسوب از طریق عملیات حفاظت خاک با بهره­گیری از تکنیک­های نوین نظیر اتصال رسوب است. اتصال رسوب اصطلاحی نوظهور در حوزه­های آبخیز به شمار می­رود که اغلب برای توصیف ارتباطات درونی بین رواناب و منابع رسوب در بخش­های بالایی و خروجی آبخیز مربوطه استفاده می­شود. هدف از این پژوهش پایش دقیق تغییرات مکانی رسوب، با استفاده از شاخص اتصال ساختاری و تحلیل جریان رسوب از بالادست تا خروجی در حوضه ها که در حوزه آبخیز ابوالعباس خوزستان در دوره زمانی ۱۳۹۹ -۱۴۰۰ انجام گرفت. تحقیق حاضر بر پایه استفاده از  رویکرد پیشنهادی بورسلی و نیز استفاده از لایه وزنی عامل پوشش گیاهی استوار است. نتایج نشان داد شاخص بی بعد اتصال رسوب با دقت مکانی ۳۰ متر، محدوده ۹/۷ – تا ۴/۳ برآورد و با میانگین ۵۰/۵- به دست آمد. دقت شاخص اتصال رسوب با ضریب تبیین ۵۶/۰ دقت خوبی در پایش پتانسیل حمل رسوب از بالادست تا خروجی حوضه دارد. با این وجود نتایج تحقیق نشان داد که روش­ نوین شاخص اتصال رسوب در مدل سازی جریان رسوب می­تواند به صورت پیکسلی (سلولی) ابزار مناسبی برای تشخیص مناطق همگن از نظر توزیع اتصال رسوب و نیز اتخاذ تصمیمات و برنامه­های مدیریتی فراهم آورد.

کلیدواژه ها

Sediment connectivity index, Field sediment connectivity index, Vegetation index, AbolAbbas

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.