کاربرد برنامه ریزی آرمانی چندجمله ای در تعیین پرتفوی بهینه سهام شرکت های صنایع غذایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 53، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-53-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مجتهدی

PhD student of Agricultural Economics, Agricultural Economics Department, Faculty of Agricultural Engineering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari. Iran

سید مجتبی مجاوریان

Associate Professor, Department of Agricultural Economic/ Sari Agricultural Science and Natural Resources University

سید علی حسینی یکانی

Associate Professor of Agricultural Economics, Agricultural Economics Department, Faculty of Agricultural Engineering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari. Iran

چکیده

در این مطالعه، رویکردی از برنامه ریزی آرمانی چندجمله ای که بر­مبنای مدل میانگین- واریانس- چولگی- کشیدگی است؛ برای انتخاب پرتفوی بهینه بر اساس ساختار ترجیحاتی مختلف سرمایه گذاران استفاده شده است. سپس، ریسک سیستماتیک به­دلیل اهمیتی که در تصمیم گیری ها دارد به­عنوان محدودیت در مدل وارد شد. معیار اندازه گیری ریسک سیستماتیک، معیار همبستگی نامطلوب حدی درنظر گرفته شده است. داده های مورد استفاده شامل قیمت روزانه سهام شرکت های منتخب صنایع غذایی و شاخص بازار برای سال های ۱۳۹۸-۱۳۹۴ می باشند. نتایج مطالعه نشان داد ترجیحات سرمایه گذار بر انتخاب پرتفوی و تخصیص سرمایه اثرگذار است و لذا، افراد می توانند بر اساس ترجیحات خود پرتفوی مورد­نظر را انتخاب نمایند. پس از درنظر گرفتن محدودیت ریسک، انتخاب پرتفوی به سمت سهام شرکت هایی خواهد رفت که از نوسانات بازار اثرپذیری کمتری دارند. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود در مطالعات آتی مدل بر­اساس سایر محدودیت های موجود از جمله درجه ریسک گریزی متفاوت افراد در تصمیم گیری ها توسعه داده شود و یا کارایی آن بر­اساس منطق فازی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، نتایج حاصل از هر یک از برآوردها می تواند به عنوان یک الگوی سرمایه گذاری برای افراد درنظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

systematic risk, Extreme Downside Hedge, Higher-order moments, Stock exchange

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.