عوامل موثر بر انتخاب راهبردهای معیشت در نواحی روستایی ولسوالی ژری، ولایت قندهار افغانستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-53-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسدالله سعادت

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستائی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

غلامحسین عبدالله زاده

دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمدشریف شریف زاده

دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

مطالعه راهبردهای معیشت در تحلیل سیاست­های ضد فقر و توسعه دارایی­های معیشت نقش مهمی دارد. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر انتخاب راهبردهای معیشت در نواحی روستایی ولسوالی ژری ولایت قندهار افغانستان بود. اطلاعات مورد نیاز از ۳۸۴ نفر از سرپرستان خانوار در ۱۱ روستا گردآوری شد. ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه ای بود که شامل سوالاتی برای سنجش انواع دارایی­های معیشتی و راهبردهای معیشتی بود. نتایج آزمون t تک نمونه­ای نشان داد که فقط سرمایه­ اجتماعی در وضعیت مطلوبی است. نتایج تحلیل عاملی منجر به دسته­بندی راهبردهای معیشتی و استخراج چهار گروه معیشتی شامل «راهبرد معیشت مبتنی بر کشاورزی و منابع طبیعی»، «راهبرد معیشت مبتنی بر خوداشتغالی»، «راهبرد معیشت مبتنی بر دستمزدی» و «راهبرد معیشت مبتنی بر کمک­های بیرونی» شد. مدل لوجیت چندگانه در سه مدل برآورد شد. در مدل اول، نتایج نشان داد که احتمال انتخاب شیوه معیشت مبتنی بر کشاورزی و منابع­طبیعی (در مقایسه با معیشت مبتنی بر کمک­های بیرونی) با بهبود و افزایش در سرمایه طبیعی افزایش می­یابد. در مدل دوم، نتایج بیانگر این بود که احتمال انتخاب شیوه معیشت مبتنی بر خوداشتغالی (در مقایسه با معیشت مبتنی بر کمک­های بیرونی) با بهبود و افزایش در سرمایه انسانی، اجتماعی و فیزیکی افزایش می­یابد. در مدل سوم، نتایج نشان داد که احتمال انتخاب شیوه معیشت مبتنی بر دستمزدی (در مقایسه با معیشت مبتنی بر کمک­های بیرونی) با بهبود و افزایش در سرمایه اجتماعی افزایش می­یابد. توسعه انواع صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به­عنوان راهبردهای جایگزین معیشت پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

معیشت پایدار, دارایی های معیشتی, راهبردهای معیشتی, پیامدهای معیشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.