بررسی تاثیر اسکان بر معیشت پایدار عشایر در شهرستان سمیرم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-53-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره قرقانی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستائی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

غلامحسین عبداله زاده

دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمدشریف شریف زاده

دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

ایرج دهقان

کارشناس، اداره امور عشایر شهرستان سمیرم، سمیرم، ایران

چکیده

یکی از راهبردهایی متنوع­سازی معیشت در جامعه عشایری، اسکان عشایر و ایجاد سکونتگاه­های دائمی عشایر بوده است، در حالی که تاکنون ارزیابی دقیقی از تاثیر آن بر معیشت پایدار خانوارهای عشایری انجام نشده است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر اسکان بر معیشت پایدار عشایر در شهرستان سمیرم بود. طرح تحقیق حاضر شبه­آزمایشی و بر مبنای راهبرد پیمایشی به انجام رسید. جامعه آماری شامل عشایر اسکان یافته (تعداد ۳۵۰ خانوار) و کوچ رو (تعداد ۴۸۴۵ خانوار) بود. از طریق فرمول کوکران از هر گروه ۱۵۰ نفر به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب شدند. روش نمونه­گیری در این تحقیق از نوع تصادفی طبقه­ای با انتساب متناسب در درون دو کانون اسکان و پنج طایفه عشایری بود. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین دو گروه خانوارهای اسکان یافته و کوچرو در خصوص سرمایه های فیزیکی، طبیعی و مالی و کل دارایی معیشتی وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که مهمترین راهبردهای معیشتی برای عشایر اسکان یافته کسب درآمد از فعالیت های کارگری، رانندگی و کشاورزی و برای عشایر کوچرو کسب درآمد از فروش دام زنده و محصولات دامی است. ارزیابی روندهای آسیب پذیری نشان داد که مواردی از قبیل افزایش فرصت کاری درآمدزا، افزایش سطح درآمد و قدرت خرید خانوار اهمیت بیشتری در کاهش آسیب­پذیری عشایر کوچرو داشته­اند. همچنین مواردی مانند افزایش ساخت و ساز و آبادانی، امنیت در محل و انسجام و همبستگی بین خانواده­ها اهمیت بیشتری در کاهش آسیب­پذیری عشایر اسکان یافته داشته­اند. به علاوه مواردی مانند تورم و گرانی و تغییرات قیمت گوشت اهمیت بیشتری در افزایش آسیب پذیری برای هر دو گروه داشته است.

کلیدواژه ها

معیشت پایدار, اسکان عشایر, جامعه عشایری, رویکرد معیشتی, شهرستان سمیرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.