پیش بینی قیمت و ارزش در معرض ریسک پسته ایران در بازار جهانی با استفاده از معادلات دیفرانسیل تصادفی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-53-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 327
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه السادات موسوی

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه میبد، میبد، ایران

عباسعلی جعفری ندوشن

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه میبد، میبد، ایران

محمد حمیدپور بدوئی

دانشجوی کارشناسی ارشد سیستم های مالی، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه میبد، میبد، ایران

چکیده

رقابت روزافزون آمریکا با ایران در بازار جهانی پسته، سبب شده ­است سهم این کشور در صادرات جهانی افزایش یابد و جایگزین سهم ایران شود. از طرفی در ساختار بازار انحصار چند جانبه، تغییرات قیمت جهانی محصول، وابستگی قوی نسبت به رقیبی دارد که سهم عمده­ای از بازار جهانی را در دست دارد. برای پیش­بینی ریسک و قیمت محصول با استفاده از معادلات دیفرانسیل تصادفی، نیاز به تخمین پارامترهای آماری قیمت است. با توجه به پیش­بینی روند بازار و تغییر رفتار بازار جهانی پسته در سال­های اخیر، سوابق اطلاعاتی مناسب و کافی در وضعیت جدید بازار وجود ندارد. در این مطالعه، برای پیش­بینی قیمت پسته ایران در بازار جهانی، از الگوی حرکت براونی هندسی با پارامترهای تخمینی از سری قیمتی محصول مشابه در وضعیت مشابه بازار جهانی استفاده شده ­است. بررسی­های انجام­شده در بازه ۲۰۱۸-۱۹۹۲ نشان داد که پارامترهای آماری قیمت صادراتی بادام می­تواند چارچوبی برای پیش­بینی قیمت صادراتی پسته و ریسک قیمت آن در رویکرد شبه­انحصاری بازار فراهم کند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، عملکرد الگوی براونی هندسی در پیش­بینی قیمت جهانی پسته با احتساب رفتار بازار، از نظر شاخص تایل به متوسط ۰۵/۰ بهبود می­یابد. همچنین، بر مبنای سنجه­های ریسک از جمله ارزش در معرض ریسک و شاخص بی­ثباتی کوپاک، نوسان قیمت پسته در بازه ۲۰۲۳-۲۰۱۹ کاهش خواهد یافت و در سطح اطمینان ۹۹.۹% حداقل قیمت هر تن پسته در سال ۲۰۲۳، ۴۴۶۱ دلار خواهد بود.

کلیدواژه ها

پیش بینی قیمت, پسته ایران, معادلات دیفرانسیل تصادفی, الگوی حرکت براونی هندسی, ارزش در معرض ریسک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.