ارزیابی آثار تغییرات و نوسانات اقلیمی بر مازاد اقتصادی تولید کنندگان و مصرف کنندگان بخش کشاورزی در دشت همدان- بهار
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 54، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-54-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 266
نویسندگان
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
روه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
وقوع تغییرات و نوسانات اقلیمی، از طریق تغییر در عرضه و قیمت محصولات کشاورزی، سودآوری تولید در این بخش و نیز سهم غذا در درآمد مصرف کنندگان را تحت الشعاع قرار می دهد. لذا مازادهای اجتماعی همگام با دسترسی فیزیکی و اقتصادی به مواد غذایی دستخوش نوسان خواهد شد. بر این اساس به منظور سیاست گذاری موثر جهت سازگاری با شرایط جدید اقلیمی، برآوردهای صحیحی از تغییرات رفاه جامعه که در نتیجه ی رخدادهای اقلیمی ایجاد خواهد شد، مورد نیاز است. با توجه به این رویکرد، در مطالعه ی حاضر آثار بالقوه ی پیش بینی های مختلف اقلیمی بر الگوی کشت دشت همدان- بهار، با در نظر گرفتن سال زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ به عنوان سال پایه، مورد بررسی قرار گرفت و میزان تاثیرپذیری منابع آبی، تولید و متعاقب آن، امنیت غذایی در بخش کشاورزی این دشت ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اثر توامان تغییرات و نوسانات اقلیمی، همگام با افزایش ۴۴ درصدی برداشت بخش کشاورزی از آبخوان این دشت در دوره ی برنامه ریزی ۲۰ ساله ی تحقیق، ارزش حال مقادیر مازاد مصرف کننده، تولیدکننده و رفاه اقتصادی کل در بخش کشاورزی منطقه در مقایسه با شرایط کنونی را به ترتیب به میزان ۲۷ درصد کاهش، ۱۶ درصد افزایش و ۴ درصد کاهش خواهد داد. لذا اتخاذ راهبردهای سازگاری با پدیده ی مذکور، جهت تخفیف یافتن آثار منفی آن بر امنیت غذایی منطقه، اجتناب ناپذیر خواهد بود.کلیدواژه ها
الگوی پویا, تبخیر و تعرق, عملکرد محصول, مازادهای اجتماعی, منابع آباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.