چارچوب نظری توسعه کلانشهر به عنوان مقصد گردشگری پزشکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مطالعات طراحی شهری و پژوهش های شهری، دوره: 5، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JDSJ-5-21_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا سلطانی

دکتری شهرسازی، دانشگاه علوم و تحقیقات، تهران

علیرضا سیاوشی

کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

بیان مسئله: در چند دهه اخیر، شهرهای جهانی در ابداع خدمات، هماهنگ سازی جریان های اطلاعات، و توان رقابت در فضای جریان ها نقشی حیاتی یافته اند. واکاوی مساله جهانی شدن کلانشهرها از طریق چشم اندازسازی مبتنی بر گردشگری پزشکی و برنامه ریزی برای بهره برداری از خدمات درمانی و برخورداری از توسعه ناشی از آن به یک ضرورت تبدیل شده است. از بین انواع مختلف خدمات، این الگوی فعالیتی به دلیل برخورداری از ماهیت ویژه اجتماعی و اقتصادی و استمرار زمانی، می تواند زمینه ساز تغییر منظرین کلانشهر به عنوان یک گره در شبکه شهرهای جهانی گردد و از این طریق روابط پیچیده ای با جهانی شدن ایجاد نماید. هدف: این پژوهش سعی دارد تا با استخراج و بررسی مفاهیم، عناصر و رویکردهای مطرح، یک چارچوب نظری جامع برای تحلیل امکان توسعه و ارتقاء جایگاه کلانشهرها به عنوان مقصد گردشگری پزشکی در فضای جریان ها تدوین کند. طبق مدل طراحی شده می توان دریافت متغیرهای مستقل مساله در فضای جهانی شدن کدامند و از طریق چه روابطی بر متغیر وابسته اثرگذارند.روش تحقیق: روش تحقیق بر حسب هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها از نوع توصیفی- تحلیلی است. در بخش توصیفی از نوع مطالعات زمینه یابی و در بخش تحلیلی، از نوع مطالعات اکتشافی-کتابخانه ای است. پس از بررسی مفاهیم و عوامل موثر بر گردشگری پزشکی، مدل های موجود و تجارب مقاصد جهانی ارزیابی شده و سپس چارچوب جامع بازتعریف جایگاه خدمات پزشکی در کلان شهرها با استفاده از انطباق استراتژیهای توسعه محصول با شاخص های شهرجهانی تبیین گردیده است. نتیجه گیری: دستاوردهای پژوهش و ماهیت فرایند حاکم بر چارچوب فوق الذکر مبین آن است که در عصر جهانی شدن توجه به مولفه های منظرین سرزمین و شهر، با رویکردی راهبردی موجب افزایش رقابت پذیری صنعت گردشگری پزشکی شده، و زمینه توسعه کلانشهرها در جهت بهره وری از ظرفیت های اقتصادی، فرهنگی، تاریخی، سیاسی و اجتماعی را مهیا می سازد.

کلیدواژه ها

منظر سرزمین، جهانی شدن، گردشگری پزشکی، کلانشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.